Vi har bott i vårt hus i drygt 36 år nu. När vi flyttade in var huset 3 år. Inomhus har det målats och tapetserats många gånger under åren. Även utvändigt har huset setts om. Från att ha varit i någon oidentifierbar brungrön färg med turkos detaljer, typiskt 70-tal, är det nu rött med vita detaljer.
Rabatter har grövts om och förändrats men plattläggningen har varit samma alla år.
De första åren tvättade och skrubbade vi (jag) varje år. De senaste 10 åren har jag varje år tänkt och sagt att nästa år MÅSTE vi göra något åt eländet. Ett elände har det nämligen blivit. De en gång så fina plattorna har fått mer och mer grön mossbeläggning. Många har spruckit av frost och vatten som stått kvar på dem. I sprickorna har gräs och ogräs funnit sin plats och med tiden kunde man inte längre se att det var dansk sjösten. Det såg mest ut som en mossbevuxen berghäll.
Vilket projekt att ta tag i! Inte nåt för två personer som bara var i stan under terminstid och då jobbade till sena kvällarna. Det fick rulla på. Så länge vi inte behövde köpa en gräsklippare för att ta oss fram i gången in till huset gick det väl bra!
Så förra våren började kommunen gräva för fjärrvärme. Vi antog erbjudandet och tänkte inte på vad det skulle innebära med grävning på tomten. Tomten som inte är mer än en gång mellan husen och en uteplats med lite rabatter och stenläggning på baksidan.
I maj kom beskedet att man skulle gräva upp ca 8 m av gången in till huset. Alla plattor skulle återställas så det skulle inte bli några problem för oss.
Trodde de ja! Vi visste bättre. I stort sett alla plattor gick i småbitar och att återställa dem skulle aldrig gå. Vi insåg att nu skulle vi bli tvugna att ta tag i projektet "plattsättning".
I september kopplades fjärrvärmen på och vi njöt av att veta att vi skulle kunna lämna huset utan att oroa oss för att vår gamla panna skulle dö och att alla rör i huset skulle frysa sönder när vi var borta. Enda problemet var den sandlåda vår gång blivit!
Nu började jakten på plattor. Ja för plattor skulle det vara. Vi var helt överens om att stenar skulle vi inte ha. Husen står tätt och väggarna är av röd tegel. Med stenar skulle det bli rörigt och de stenar som fanns nu, d.v.s. är moderna nu, är väldigt mörka och det skulle göra gången ännu mörkare.
Ute i affärer som har marksten tittade de konstigt på oss när vi frågade efter plattor och ännu mer frågande blev de när vi ville ha ljusa plattor. Såna hade ingen frågat efter på flera år! Visste vi inte att det är modernt med sten, mörk sten i år?
I år ja! Vi ämnade nog behålla de plattor vi la i mer än några år och nu ville vi ha ljusa plattor!
Vi fick ljusa plattor men med problemet att behöva beställa två pallar plattor och betala en hög fraktkostnad. Vi hade räknat och räknat och kommit fram till att till den biten vi tänkte lägga först skulle vi behöva lite drygt en pall plattor. Att dela en pall kostade mycket så vi beställde två pallar. Vi skulle ju fortsätta att byta även de plattor man inte behövt bryta upp för att gräva.
Mitt i oktober började vi jobbet. Jag skall inte gå in närmare på hur vi gick till väga men som tur var hann vi lägga denna första bit innan tjälen kom. Vi var riktigt nöjda och började fundera på hur vi skulle fortsätta. En fortsättning som vi skulle vänta till våren med att påbörja.
Under vintern hade jag funderat ut hur resten av gången skulle bli och innan sommarlovet började och vi försvann från stan hade vi lagt den återstående biten av gången.
Nu kom vi till näst problem. Hur skulle själva gården se ut?
Jag har haft sommaren på mig att fundera och när jag nu i höst varit i stan en vecka då och då har jag lagt klart nästan allt. Nu återstår bara en liten kort gång som skall förbinda gården med "uterummet". Plattorna finns på plats och nästan alla gamla plattor ligger på "tippen". Kanske blir det klart innan frosten kommer på allvar. Annars får det vänta till våren.
Vi är jättenöjda och jag är speciellt nöjd med mina kantstenar. De är gjutna i mjölkförpackningar av olika slag. Det känna också bra att ha tagit vara på de fina runda stenar jag hittat under de gamla plattorna.
Den smala gången mellan husen blev mycket bredare när vi valde ljusa plattor.
Trappan är stor och rejäl. Här kommer vår jättegranbock att stå om någon månad.
Än återstår mycket jobb med att avsluta intill rabatterna men jag njuter när jag tar en paus invid förrådsväggen.
Tack vare att kommunen erbjöd oss fjärrvärmen blev vi tvugna att ta itu med ett evighetsprojekt som nu också verkar kunna bli klart!
Jag får föreviga det hela när det blir helt klart.