tisdag 23 april 2013

Mina vackra damer!

 OLIVIA
 

EMMA och OLIVIA

De flyttade hem till mig för två år sedan och blev därmed början på min lilla pelargonsamling. Olivia har blommat tjänstvilligt och fått en massa barn och barnbarn. Emma däremot har väntat med att visa sitt rätta jag. Första året blommade hon med en enda blomma sent på hösten. Den blomman "ruttnade" bort. I fjol fick hon stå i växthuset men blommade inte ens där. Jag har inte kunnat ta mer än ett par skott från henne och inget av dem har rotat sig. I år har hon växt bra och blommar redan med flera blommor. Jag har tagit ett skott som verkar klara sig!



 EMMA

söndag 14 april 2013

Levande pil

På väg hem från en fantastisk dag på trädgårdsmässan i Älvsjö mötte vi snöovädret. Väl hemma klev jag av tåget ut i snöblasket. Här uppe hos oss hade det nog kommit 5-10 cm. Plötsligt var det vinter igen. Vilket bakslag! Inomhus på mässan kunde man tro att det var härlig vår och så var verkligheten helt annorlunda. Nu har det mesta ändå försvunnit men lite har vi kvar här på baksidan av huset där det också fanns en hel del snö sen förut. Det kommer dröja innan jag kan beundra mina sippor i olika färger.

Det har alltså blivit innejobb den här helgen. Jag har använt nästan all pil och ångrar att jag inte köpte med mig mer från kursen förra helgen. Det är så mycket jag skulle vilja göra! Nu får jag leta efter material i naturen. Pil lär jag inte hitta men sälg och hassel skall jag nog finna i skogen här utanför.

De här tre projekten fixade jag under helgen. Den stora vita krukan skall stå utanför huset i sommar. Där behövs något med lite höjd. Det blir spännande att se om "pinnarna" tar sig så att det blir en fin krona på "trädet". De andra är presenter till nära och kära.

Odlingarna inomhus blev inte mindre av att jag besökte mässan. I år hade jag beslutat mig för att bara handla sånt jag behövde. Det höll i nära en halvtimma. Sen var det precis som i fjol. Dottern och jag jagade fuchsior och pelargoner. Var gång vi sa att vi fått nog hittade vi ett nytt ställe med fantastiska skott! Alltså användes lördagen till att plantera om och försöka hitta plats för nytillskotten i ett hus som redan innan var för fullt. Nu är t.o.m. badrummet med sitt pyttelilla fönster fyllt av krukor med knölar och lökar. Där ligger också några potatisar på groning.
I år är jag så nöjd med mina tomatplantor. De brukar bli långa och rangliga trots att jag alltid har dem under extrabelysning. Om det beror på att solen skinit så mycket eller att vi under långa perioder haft svalt i huset när vi varit på landet vet jag inte. Kanske är det en kombination av båda sakerna.
 Här står några av tomatplantorna under ljusrör. Just nu är det 35 stycken plantor. Idag har jag sått ytterligare 14 stycken eftersom jag hittade sju påsar med frön i frölådan. De sorterna hade jag inte med vid förra sådden. De kommer att antagligen bli lite sena. Då kan jag ha dem kvar inne i värmen lite längre så de växer till sig.

Helgen kommer att avslutas med en omgång minidammsugare. Vi har dåligt med kaffebröd och en liten dammsugare är perfekt att bjuda gäster på.

I morgon hoppas jag på vackert väder för då skall vi försöka att beskära ett gammalt äppleträd vid stugan. Det har tre grova grenar som skall bort. Sen kommer det att bli som nytt och jag får chans att förnya det ordentligt. Kanske kan vi vänta oss en bra äppleskörd i höst. Hellre färre bra äpplen än alla de små som jag får plocka upp innan jag kan klippa gräset.

Här slutar jag - dammsugstillverkning väntar.

måndag 8 april 2013

Intensiva dagar

Nu är vi tillbaka i stan efter nästan en vecka i Bergslagen. Vi har jobbat med nästa vinters vedförråd och nu har vi så att vi klarar oss. Ändå finns ett start antal träd som behöver tas ner för att släppa in sol i växthuset.
Nej, han står INTE på knä!
 
 
Det har varit fantastiska dagar med sol i stort sett hela tiden. Nätterna har varit kalla och det är nästan lika mycket snö nu som då vi var där senast, för nästan två veckor sedan.
Innan vi åkte hem hittade jag några små frusna snödroppar som vågat sig upp genom den frusna marken. Hur gör de?
 
Förra våren hittade jag en hemsida från Ilona som jobbar med pil och gör massor med fina saker i det materialet. Jag blev jättesugen och anmälde mig till en korgkurs som var i höstas. Där gjorde jag en korg och imponerade på hela familjen.
I hegen var jag hos henne igen och lärde mig göra växtstöd och "levande pilträd". Ett sånt såg jag i somras och bestämde mig då för att försöka göra ett till den här sommaren. Naturligtvis köpte jag med mig pil att jobba med hemma och nu har jag gjort ytterligare två "träd" i lite olika sorters pil. Mer skall det bli!
 Två pilträd och ett växtstöd i snöig miljö.
Ett av pilträden skall jag ge min snälla "äggleverantör". Det andra skall placeras i en stor kruka tillsammans med penséer nu i vår och någon sorts låga blommor i sommar. Växtstödet får bli stöd åt vita svartöga som står på tillväxt här i stan.


"Trädet" är flätat i två olika sorters pil. Den ena sorten är nästan orange, något som inte syns speciellt bra på bilden. Den andra är en mörkare brun sort. Nu har jag inte så mycket pil kvar men jag tror att det skall räcka till ytterligare minst ett växtstöd och ett träd.
Att jobba i pil är en billig hobby om man kan köpa pil direkt av odlaren i stället för att skicka efter. Man behöver så lite verktyg, bara en bra sekatör och lite påsförslutare. Träden skall planteras i en kruka med jord direkt. Jag har suttit inomhus och jobbat eftersom det är kyligt och blåsigt idag.
 
Nu väntar andra arbetsuppgifter. Inte lika kreativa men ack så nödvändiga. Tvättmaskinen är full och behöver startas så att kläderna hinner torka till i morgon!

onsdag 3 april 2013

Vår!

Vilka dagar vi har haft!
I går morse vaknade jag med värk i hela kroppen efter en joggtur dagen innan. Det blev inte långt men kroppen är inte van den sortens ansträngning. Visst har jag tagit långa promenader i vinter men de sliter inte på kroppen som en drygt 6 km jogg på hårt underlag. Värst värkte ryggen som inte är bra i vanliga fall och som verkligen inte klarar nya "övningar".
Istället för att anstränga kroppen ytterligare med att ge mig ut och jogga eller promenera långt började vi att städa vårt uteförråd. Det är där allt hamnar som vi inte vet vad vi skall göra med. Nu var det så rörigt att jag med nöd kunde ta ut cykeln som under vintern hamnat en bit in i röran.
Maken började med att ta hand om virke som blivit liggande och jag sorterade ytterkrukor och plastkrukor i olika storlekar. Just nu behövs hur mycket små krukor som helst då jag skolar om alla sådda plantor.
Vi orkade med en och en halv sida i förrådet innan vi bröt för att åka till återvinningen med det skräp vi hittat. Vi har en massa skräp från garaget också. Nästa måndag kommer man för att riva våra garagelängor och då måste det vara tomt där.

Strax före klockan 16 ringde dottern för att meddela att vi blivit morföräldrar till en liten kille. Han hade fötts knappt en timma tidigare och jag hade nog haft mina aningar om att det äntligen var dags eftersom ingen svarade i telefon när jag ringde.
Efter det samtalet var det svårt att få något vettigt gjort! Som tur var önskade föräldrarna något att äta när de vid 21-tiden lämnade förlossningen för att övernatta på patienthotellet. Tack vare det fick vi en stund med dem och den lille. Klockan var mycket innan vi kom i säng!

Idag har vi fortsatt att röja i förrådet. Det har flutit på bra och vilka grejer vi hittat! Där stod bl.a. min fars tapetbord som jag "ärvt" efter honom. Jag vet inte att jag någonsin använt det trots att jag satt upp en hel del tapeter. Med de tapeter man använder nu behövs inget tapetbord. Nu får yngsta dottern det. Hon kan säkert få behov av det när hon firar midsommar med sina kompisar. Det är drygt tre meter långt så där kan många äta samtidigt.
Vi fyllde bilen med skräp även idag och på hemvägen från återvinningen blev det ett kort besök hos den lille. Knappt ett dygn gammal var han redan hemma. Annat var det när våra barn föddes. Då var fem dagar det kortaste man fick stanna på BB. Nu skickar man hem mor och barn redan efter 6 timmar om allt är OK med dem.
Jag promenerade hem i ett fantastiskt vårväder. Det var ca 10 grader och nästan vindstilla. Det var nästan så att man kunde se hur snön smälte.

Nu är det kväll och jag har en ny bok som jag skall avsluta dagen med. I morgon åker vi till landet för några dagar i skogen. Där är det nog mer vinter än här!

måndag 1 april 2013

Vårtecken 4

 Att det varit påsk är väl ett bra vårtecken! Att det var en tidig påsk och ett väder som mer liknade sen februari än slutet av mars kan man ju inte göra så mycket åt. Bäst är att istället försöka att njuta av solen och snön!
Mina sju påskkycklingar har nu lämnat boet, alla utom en. Den fick stanna här hemma och lysa upp här.
Jag hittade beskrivningen på kycklingarna på nätet: http://www.coatscrafts.se/NR/rdonlyres/E48558DA-BD0A-40E7-82CB-2C265CA269E7/79696/CataniaFineKyckling_Mars2011_opt.pdf

 
 På påskdagen gjorde vi en utflykt ut till stugan vid den stora insjön. Isen låg fortfarande så tjock att folk promenerade på den i det fantastiska solskenet.
Där jag bara fem dagar tidigare sett små anlag till snödroppar hade de nu kommit så långt att de nästan var utslagna. Det är det ställe där de alltid kommer tidigast! Snödroppar är verkligen en fantastisk vårblomma som faktiskt rådjuren låter bli.


Stjärnmagnolians knoppar hade växt mycket. De påminner mycket om videkatter innan de tappar det mjuka höljet runt själva blomman. I år verkar busken kunna blomma innan all snö är borta. Nu hoppas jag att rådjur och hare låter den vara i fred så att alla knoppar får slå ut. Det är väldigt mycket knopp i år och busken har växt mycket sedan förra våren.

Här hemma i stan är all snö borta från framsidan. Där borde jag ta itu med alla gamla perenner som står kvar sedan förra sommaren. Det ser så risigt och tråkigt ut och innan vårlökarna slår ut skall skräpet bort!
På baksidan är det fortfarande full vinter. Nu skiner ändå solen där flera timmar varje dag och i går satt jag för första gången under taket på altan och slumrade i solen. I dag blåser det mer och solen går i moln då och då så det är inte lika skönt där.
I morgon börjar vardagen igen och då väntar omplantering av alla tomatplantor som nu växt ur sålådan. Innan onsdag kväll skall det vara klart för torsdag morgon åker vi till bergslagsskogarna igen och då behöver tomatplantorna mer jord för att inte torka bort de dagar vi är borta. Detta pyssel med det som växer tar tid!

Påsk

Så var påskhelgen nästan över. Vi har haft en ovanligt lugn helg. Här har saknats barnbarn och påskkärringar. Barnbarnen hoppas vi att vi får träffa snart men påskkärringarna kommer väl inte hit förrän nästa år.
Som vanligt hade vi laddat med en massa godis till de ev. kärringar som skulle komma men det mesta godiset åts nog upp av familjen. Glädjande var att de påskbrev som vi fick alla var hemgjorda och mycket arbete var nerlagt på dem. Jättekul att slippa de färdigtryckta breven!

Innan påsk hade jag bakat olika lite "finare" kakor och så här såg kakfatet ut innan en godissugna familj kastat sig över det.
 
Det senaste tillskottet var punchbollarna som jag gjorde av en halv smulad sockerkaka, några msk kakao, 150 g mjukt smör och en halv dl punch (det var vad det fanns kvar i flaskan det kunde ha varit mer). Smeten fick stå kallt en timma innan jag rullade små bollar som jag sen rullade i strössel.
Tänk så enkelt men ändå såg de så avancerade ut.
Min egen favorit är biskvierna med smak av citron och vit choklad. De är lite pyssligare att göra men väl värd den tid de tog. Receptet hittade jag i "Bonniers kokbok".

Så här gjorde jag:      200 g sötmandel (men jag hade nötkärnor)
                                   3 dl florsocker
                                   2 stora äggvitor
1. Skålla mandel och mal den
2. Blanda med florsocker
3. Vispa äggvitorna till ett relativt hårt skum
4. Blanda ner i mandelblandningen.
5. Spritsa eller klicka ut kakor på papperklädd bakplåt.
6. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-12 grader. Kakorna skall vara lite sega.

Citronsmörkrämen är lite pysslig att göra. Jag använde hushållstermometer men missade ändå tempen lite.
Det här behöver du:   2 äggvitor
                                   1 msk strösocker
                                   3 dl strösocker
                                   1 ½ dl vatten
                                   250 g rumsvarmt smör
                                   finrivet skal av en halv citron och  ca 1 msk citronsaft
                                   200 g vit choklad
1. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt 1 msk strösocker och fortsätt vispa till ett fast skum.
2. Koka upp 3 dl strösocker och vatten till 122 grader.
3. Häll den heta lagen över äggviteskummet under vispning. (ta inte med det som fastnat på kastrullkanten)
4. Vispa på låg hastighet tills marängen svalnat.
5. Mjukrör smöret och tillsätt det klickvis till marängen.
6. Smaka av med citronen.
7. Spritsa eller forma ett tak på biskvibottnarna och ställ dem i frysen en stund så att de blir riktigt kalla.
8. Smält chokladen och doppa sen smörkrämsdelen i chokladen.