Här i paradiset i skogen är marken täckt av smultron. Det var den första växten som kom efter att vi jämnat ut sten- och grushögarna som fanns på tomten från den tid då det var en grusgrop här. Först fanns smultronen bara i en slänt ner mot stugan. Nu har vi dem överallt! Det innebär att man får gå varsamt fram både med fötter och speciellt med gräsklipparen.
När de första smultronen mognar äter vi dem med mjölk och grädde. Efter ett tag finns det såna mängder att jag kan använda dem till rulltårta eller som fyllning i tårtor. Som mest plockade jag av en och en halv liter samma dag i år. Då hamnade en hel del i frysen för att tas fram i jul!
Jag gör en jättegod tårta. Botten är en sockerkaka. Jag brukar välja ett recept som passar till tårtbotten utan både smör och mjölk.
När botten svalnat lite mosar jag ca en halv liter smultron och blandar i florsocker till det blir en fast smet. Det är svårt att säga hur mycket florsocker som behövs. Det beror helt på hur fast bären är.
Blandningen häller jag försiktigt över kakan och breder ut den så att den täcker hela kakan. Rinner det för mycket brukar jag sticka hål med en gaffel så att en del av vätskan sugs ner i kakan.
Som avslutning häller jag över hela smultron.
Vill man göra det extra festligt kan man servera vispad grädde eller vaniljglass till tårtan.
Jag brukar göra flera tårtor samtidigt och frysa in för att ta fram i höst när smultron känns som en härlig påminnelse om en ljuvlig sommar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar