När jag vaknade i morse kändes det verkligen inte som om det skulle bli bakning jag skulle ägna dagen åt. Med krasslig hals och huvudvärk ville jag helst bara ligga kvar i sängen. Lite sliten var nog både kropp och huvud efter att hyst in ett antal barn och barnbarn under helgen. Jag började dagen med att "städa bort" dem och sen verkade det som om krafterna hade runnit till. Jag var lite sugen på saffransbak efter att fått en kort glimt av hur man bakade saffransbullar på TV på morgonen. Hade jag varit lite piggare hade jag nog letat reda på programmet på SVT Play för det var en hel del bra tips som jag ramlade in i.
Jag har hittat ett recept på saffransbröd bakad på vetesurdeg. Receptet kommer från ett surbrödsbageri som slagit sig ner i vår stad. De bakar helt underbart bröd och jag var allt bra nyfiken på hur det skulle fungera med surdeg i vetebröd. Jag startade surdegen i förra veckan så den hade hunnit komma igång ordentligt. Jag tyckte visserligen att den var lite för lugn, inte speciellt mycket bubblor, för att vara klar men vågade mig på ett försök i alla fall.
När jag gjort fördegen blev jag förvånad över att den jäste så bra. Däremot tyckte jag att de utbakade bröden jäste dåligt. På TV hade de jäst brödet i ugnen med bara lampan tänd och med en karott med hett vatten i botten på ugnen. Så gjorde jag också men eftersom jag hade flera plåtar gjorde jag som jag brukade och ställde plåtarna på kastruller med hett vatten för att få en bra jäsning. Trots detta jäste det lite dåligt.
När brödet kom in i den heta ugnen satte jäsningen igång bättre och allt brödet blev högt och fint, både lussekatterna, kransen och längderna.
Jag hade också lite kvar av pepparkaksdegen jag satte i fredags. Den hade vilat utomhus i väntan på att huset skulle bli lugnt. Mitt pepparkaksrecept är så fantastisk. Jag har haft det i många år och det är lika bra alla år. Kakorna kan kavlas riktigt tunna och de bli så härligt knapriga när de är färdiga. Jag vet inte var jag fått receptet ifrån men jag kallar det för "världens bästa pepparkakor".
Efter att ha lyckats med två bakprojekt känner jag mig nöjd med dagen och kan avsluta den med några varv på ett par grå vantar som antagligen kommer att bli julklapp om precis en månad. Frågan är bara om saffransbrödet och pepparkakorna finns kvar då"
Här är receptet på pepparkakorna:
100g smält smör
1,5 dl ljus sirap
250g socker
1,5 dl lätt vispad grädde
500-700 g vetemjöl
1/2 msk av vardera nejlika, kanel, ingefära och bikarbonat
Smör, socker, sirap och kryddor röres så att smeten svalnat och sockret lösts upp lite.
Rör i den lätt vispade grädden.
Bland lite av mjölet med bikarbonaten och rör i detta i smeten. Rör sen i mjöl lite i taget tills du får en smidig smet. Jag brukar använda lite drygt 500 g mjöl. Resten går åt vid utbakningen.
Låt degen stå kallt över natten.
Kavla ut så tunt som möjligt och grädda i 175 grader tills kakorna får en fin färd.
Degen kan sparas i flera dagar om den står riktigt kallt.
Saffransdegen gjorde jag så här. Det är lite förändringar jämfört med grundreceptet.
Fördeg:
350 g vetemjöl
15 g socker
2,5 dl mjölk
1,5 dl vetesurdeg
15 g jäst
Knåda på låg hastighet i ca 5 min. Täck och låt jäsa i ca en timma.
Deg:
Låt fördegen ligga kvar i bunken. Tillsätt:
ca 250 g vetemjöl
knappt 100 g socker
10 g salt
1 g saffran
1 ägg
Arbeta degen väl på låg hastighet i 5 min. Tillsätt smöret delat i bitar och öka hastigheten. Arbeta degen i 10 min. Jäs i ca 30 min väl täckt med plast.
Forma degen till lussekatter eller längder.
Mina längder är fyllda med en blandning av riven mandelmassa och mjukt smör. Blandningen är smaksatt med rivet apelsinskal. Ibland smaksätter jag med kanel.
Lycka till med julbaket. Själv skall jag ligga lite lågt i år och bara baka struvor, fruktkaka och saffranskaka. Det finns säkert nån annan i släkten som gärna ställer upp med småkakor!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar