lördag 25 april 2015

Vår i trädgården

Här kommer några av mina vårfavoriter. Det finns många fler! Vårblommor har en särskild plats i mitt hjärta. Kanske för att det varit en lång vinter utan trädgårdsupplevelser och när de första blommorna kommer är de så efterlängtade.


 Tandroten köpte jag på trädgårdsmässan i Örebro i fjol. Då var det bara en enda stängel som blommade. I år är det två och det skulle blivit en till om jag inte varit lite för hårdhänt när jag rensade upp efter vintern. Den verkar iallafall trivas i skuggläge på vår baksida i stan.


Körsbärskornellen kommer från början från stan men står på landet. När vi flyttade till huset fanns en liten buske vid ingången. Jag förstod inte varför man planterat en spretig buske just där man vill ha något riktigt snyggt. Det dröjde några år innan den blommade men då förstod jag valet av växt! Den blommar först av alla mina växter och på hösten får den härliga frukter.
Busken växte alldeles för fort och trots att jag beskar den varje år blev den så småningom så vidlyftig att jag fick gräva upp den. Där den stått kom små plantor och en av dessa planterade jag på landet där den kan få växa fritt. I år är den full av blom för första gången. Till glädje för både folk och humlor.


Årets nyförvärv är en sippruta som jag förälskade mig i vid besöket på Botaniska i Göteborg. Egentligen hade jag tänkt mig en ovanlig sippa men de som fanns där hade jag redan. Sipprutans blommor liknar vitsippans men växten är högre och sirligare. Den kan nog bli en ny favorit och den har fått en plats nära tandroten.


Liten men helt bedårande är det jag kallar snöklocka. Den skall finnas i tusental i Vadstena vid klostret. Kanske heter den klosterlilja. Jag sådde den för ca 5 år sedan. Krukan stod utan att det hände nåt men så för två år sedan hittade jag den bortglömd i växthuset med gröna blad och nåt som såg ut som en knopp. Jag grävde ner hela innehållet i krukan i en rabatt som jag inte rör om mycket i och där blommade den till min stora glädje.
Förra året blommade den inte. Jag var inte säker på om det var snöklockeblad eller snödroppeblad som kom upp där den varit året innan eftersom det finns en hel del snödroppar där också.
I år blommar den igen och intill blomman kommer ytterligare blad som kanske är en ny lök som kan blomma nästa år. Jag hoppas!

Snart blommar mina hundtandliljor. Det är också en favorit men de får jag skriva om senare när de är i blom. Samma sak gäller mina dubbla vitsippor!
Det finns mycket att längta till!

Dåliga samveten

Så var det dags att ta itu med en massa dåliga samveten! Lådor, korgar och hyllor är fulla av restgarner, tyger och dukar att brodera. Samtidigt som jag har svårt att motstå nya garner jag hittar i mina garnaffärer.
Nu gör jag ett försök att sticka upp lite restgarner. Sockor med mönstrade skaft är ett sätt att använda småsnuttarna. Jag startar med en "katt och råtta"-socka som jag hittade mönstret till på nätet. Det kommer från "Jorids kunst och design ". Jag har bara gjort lite förändringar för att få garnet att räcka.


Nästa projekt är ett par "mysteriesockor". En är klar och nu hoppas jag att garnet räcker till ytterligare en socka. Gör det inte det får det bli ett inköp och ännu lite mer rester.
Jag får nog lov att köpa lite svart garn för att ha som "grund". Resterna får bli mönsterränder på sockorna.Sockor kan man inte få för många av. Här är så kallt på golvet på vintern så de kommer till användning.
Det skall bli spännande att se vad jag kan "knåpa ihop". Resultatet kommer i ett senare inlägg.

måndag 20 april 2015

Botaniska trädgården i Göteborg

Här skulle ha funnits en massa vackra foton om jag inte glömt kameran hemma.

Jag har tillbringat några innehållsrika dygn i Göteborg med omnejd. Under söndagen vandrade jag tillsammans med mitt äldsta barnbarn i Vettlefjällnaturen. Vilken underbar natur! Det kändes nästan som att vandra på högfjället. Det var en vandring som gav mersmak. Sällskapet var perfekt!

Idag passade jag på besöka Botaniska. Jag försöker att göra det en gång om året men har missat de två senaste åren. Senast var jag där några veckor senare och kom precis i den intensiva rododendronblomningen. I år hade bara de allra tidigaste buskarna slagit ut. Det gjorde att jag tittade mer på marken och njöt av alla vårblommor. Narcisserna på vägen upp i parken var perfekta just nu och jag såg några som jag antecknade för att leta efter i höst.

Vilken fantastisk trädgård Botaniska är. Allt verkar så naturligt. Jag är så imponerad av att man orkar hålla sån ordning och att det hela tiden sker en förnyelse. Man kan alltid hitta nya områden och nya växter och ändå verkar allt så uppväxt.

Tänk om kameran fått vara med så att jag kunnat föreviga mina intryck för att ta fram i vintermörkret!

torsdag 9 april 2015

Dags att deklarera!

Dags att deklarera igen! Just sådan återkommande saker gör att man märker att tiden rusar. Visst var det alldeles nyss jag skickade iväg deklarationen!
I år är det med mycket oro jag har tänkt på den dag jag skall vara tvungen att ta itu med detta. Jag har en förmåga att göra stora berg av sånt jag är lite osäker på och just dessa papper som man skall fylla i är nåt jag alltid har haft väldig respekt för. Jag vill gärna skjuta upp arbetet samtidigt som oron på det sättet förlängs. Oftast brukar det inte heller vara såna problem som jag vill göra det till.

I år är ett undantag. I år blir det svårt! Nu är det en realitet och alla andra år var bara en onödig oro.
Vi har nämligen sålt en fastighet och inte vilken som helst. I släkten har funnits ett gammalt dödsbo efter min morfar. Det bestod av tre små sommarstugor som använts av min mor och hennes syskon och mark där det alltid funnits andra sommarstugor på. Den marken har genom åren hyrts ut.
När förra generationen dog ut och vi kusiner tog över skötseln var vi redan så vuxna att vi ordnat fritidsboendet. Jag fick alltså ytterligare en tomt och hus att sköta. Visst har det varit skönt att ha ett ställe i närheten att åka till men också ett tvång med gräsklippning och ogräsrensning.
I fjol såldes allt efter att vi styckat av 10 tomter med de gamla husen på. Vi gjorde oss av med alla stugor som nu i vissa fall redan rivits och lämnat plats för stora villor!

Men tillbaka till deklarationen. Nu skall jag alltså deklarera min del av vinsten! Jag insåg direkt att jag var tvungen att besöka Skatteverkets kontor för att få en massa blanketter. Blanketter av två olika sorter eftersom det var olika för de hus vi använt och de tomter vi inte ägde husen på.

Här följer en "kort" beskrivning av hur vägen till målet varit.

Dag 1: Jag läser igenom Skatteverkets hemsida för att försöka att utröna vad jag behöver veta och om jag där kan beställa blanketterna. Efter dryga timmen inser jag att det går fortare att hämta dem i stan. Efter att kollat igenom de digitala blanketterna ser jag också att jag inte kommer att klara att fylla i allt utan hjälp.

Dag 2: Jag får med mig en tjock bunt blanketter hem och sätter mig med dem direkt nu när jag ändå är igång. Datorn med Skatteverkets hemsida har jag inom synhåll liksom miniräknare (är det väl bara jag som använder i hela Sverige nu för tiden).
Redan direkt efter mina personuppgifter kör det ihop sig. Man frågar efter inköpsår och vad tomten kostade då. Det har jag ingen aning om. Inköpsåret är före 1880 eftersom min morfar var född där. Vad morfarsfar gav för tomten vet jag inte. Då kan man använda taxeringsbeloppet för 1952! Nåt jag inte heller har en aning om. Den uppgiften går att få reda på. Bara att ringa och kolla. Nu kommer jag inte ihåg vart men jag var i alla fall nummer 32 i en kö och avbröt samtalet. Man kan också kolla på ett annat ställe men där kostade det 150 kronor för 15 minuters forskning. Vem vet hur lång tid man använder för att hitta taxeringbelopp för en tomt som bytt beteckning och kommun?
Efter samtal med min syster visar det sig att hon har papper och hittat taxeringsbeloppet som rör sig om några tusenlappar! Mycket tid för lite pengar kan man säga.
Vi kommer också fram till att vi behöver hjälp med många punkter som kommer senare i blanketten.
Jag skriver ner frågorna i ett mail till Skatteverket. På hemsidan står det att det tar längre tid än vanligt att få svar!

Dag 3: Inget svar på mailet. Jag ringer då upp Skatteverkets deklarationshjälp. Får upplysningen att jag har nr 48 med en beräknad väntetid på 17 min. Efter 17 minuter har jag 35 personer före mig i kö!
Det tar 1 tim. 28 min att komma fram till en trevlig tjej. Nu visar det sig att hon inte alls vet något om mina blanketter utan springer och letar efter en kollega som kan mer. Hon hittar ingen som kan svara på frågorna. Samtalet tar dryga 25 minuter och jag vet absolut inget mer efter det, snarare lite mindre. Den trevliga tjejen lovar att kolla upp mina frågor och att höra av sig i morgon.
Jag avslutar dagen med ett samtal till min syster. Vi beslutar att jag skall besöka Skatteverkets kontor i stan och försöka få hjälp där.

Dag 4: Klockan halv 10 ringer tjejen från igår och berättar att hon fått svar på en av frågorna. På en följdfråga från mig måste hon ha hjälp av en kollega. Denne vet inte heller svaret och då kopplas jag vidare till en "specialist" på just mina frågor. Tyvärr visar det sig att denna person är specialist på taxering av fastigheter och det var ju inte riktigt det det gällde. Hon kopplar mig vidare till växeln för att sen kopplas vidare till ytterligare en specialist. I växeln får jag reda på att jag är nr 23 i kö och att väntetiden även idag är 17 minuter. Med minnet av de 17 minuterna igår avslutar jag samtalet och tar cykeln ner till stan och Skatteverkets kontor dit jag anländer två minuter i tio. Tillsammans med ytterligare att antal personer får jag komma in en stor hall och får nr 7 på min lilla lapp. Två personer tar hand om oss som har deklarationsproblem. Jag får vänta i 40 minuter och hamnar sen hos en kille som är väldigt trevlig men som inte heller har så många svar på  mina frågor. Han ger ändå ett bra svar som jag kommer att använda mig av. "Fyll i som du tror det skall vara och lämna upplysningar på hur du tänkt på baksidan av deklarationsblanketten" Ett bra råd som jag tänker använda mig av när jag tar itu med mina tio blanketter i morgon. Hoppas att dag 5 blir en lyckad dag då jag inte behöver ta kontakt med Skatteverket igen. Och vem vet kanske har jag fått svar på mina frågor på mailen då!

Nästa år kommer deklarationen i alla fall att kännas som en lite flugskit i jämförelse med det här året.

lördag 4 april 2015

Påskharens presentsockor

 
 I år kom påskharen med läckra hallonsockor i påskäggen. Mönstret har jag beställt från "Jorids kunst och design". Det är ett spännande mönster där det är en lite ovanlig lösning på häl och tå. Garnet är Sandnes Babyull Lanett, ett härligt mjukt garn att sticka i.

 
Katt- och mussockornas mönster var alldeles för stort, 8-10 år. Jag gjorde om det så att det passar en 2-3-åring. Lite besvärligt blev det och jag är inte riktigt nöjd med mussockan. Jag kortade också av skaftet. Grundmönstret kommer även detta från Jorids design. Sockorna är stickade i Babyull Lanett.