måndag 17 september 2012

Äppletider

Nu är jag tillbaka i stan lite längre perioder och det finns tid till lite mer än tvätt och röjning i trädgården.
Jag älskar att baka och att ta vara på det som växer i trädgård och skog. Nu närmar vi oss slutet på perioden av bär och frukt i överflöd. Än finns det bra äpplen och lingonen lyser röda i skogen. Som avslut på skördetiden kommer sen trattkantarellerna och tranbären.

I år har vi inte särskilt mycket äpplen. Det är nästan skönt eftersom mycket annars hamnar i skogen som mat åt rådjuren. De som finns är nästan alla angripna av något som gör att de ruttnar. De tidiga äpplena har råkat värst illa ut och av dem fick jag bara några stycken. De som mognar nu är bättre och idag har jag bakat äppelkakor. Jag använder samma grundrecept hela sommaren. Det startar med rabarberkakor och avslutas med lingonkakor. Jag hittade receptet i "sju sorters kakor" för många år sedan och har bara ändrat det lite. Eftersom vi bara är två här hemma nu gräddar jag kakorna i små aluminiumformar som går utmärkt att återanvända.


Här får du mitt fantastiska recept:

125 g flytande margarin eller smör (går naturligtvis att använda fast som man smält och låtit svalna)
1½ dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk grädde, gräddfil , mjölk eller annan mjölkprodukt
frukt eller bär att strö över kakan
pärlsocker och ev kanel

Vispa margarin och socker pösigt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda allt det torra och blanda i smeten tillsammans med mjölken.
Häll i små aluminiumformar, inte riktigt fulla.
Strö över bär eller stick i fruktskivor. Jag låter skalet vara kvar på äpplet.
Avsluta med att strö över pärlsocker och ev kanel.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader tills kakan fått färg och känns fast.
Servera gärna kakan varm med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar