I år får jag inte mycket äpplen och det kan faktiskt kännas riktigt skönt. Fallfrukten har jag bakat av och nu äter vi av de äpplen som sitter kvar på trädet och nu äntligen är mogna. I skärgården har vi många äppleträd men bara ett som ger god frukt. De andra kan man använda som hushållsfrukt om de inte är alltför dåliga. I år har mycket frukt ruttnat och fallfrukten har rådjuren ätit upp mycket av.
Jag planterade ett familjeträd för några år sedan. Naturligtvis har jag tappat bort lappen med vilka sorter det är men oranieäpplena känner jag igen.
De riktigt tidiga sommaräpplena ruttnade bort helt, de röda äpplena som ser ut som juläpplen mognade fint och gav ett 20-tal ätbara äpplen, oranierna mognar just nu och de är både stora och fria från andra skador än lite "fnasigt" skal.
I går skulle vädret inte bli speciellt bra så jag bestämde mig för att ta vara på äpplen, squash och vindruvorna från vår tidiga vinstock.
Jag bakade mina vanliga Fyriskakor. De har jag skrivit receptet på tidigare. Av de röda äpplena som fallit från trädet gjorde jag superenkla pajer. Jag kallar dem Ingers äpplepaj efter min kompis Inger som bjöd mig på sån paj i början av veckan. Det skall helst vara riktigt saftiga äpplen till pajen.
Ingers enkla äpplepaj
1. Dela några äpplen i fyra delar och ta bort kärnhuset. Klyv sen delarna i ytterligare några bitar.
2. Smula sönder några skorpor och en hård brödskiva och blanda med socker. Jag använder råsocker.
3. Varva äppleskivor och skorpsmulor/socker i en eldfast form. Lägg på några skivor smör/margarin.
4. In i ca 175 graders värme. När äppleskivorna mjuknat och skorpsmulorna blivit lite bruna är pajen klar. Vi äter den varm med vaniljglass.
I år har jag fått massor med squash. Först använde jag dem i matlagningen, sen gjorde jag röror med lök och kryddgrönt och nu de senaste veckorna har jag bakat jättegoda och saftiga sockerkakor av dem. Jag hittade två nästan identiska recept och kom fram till att det från Rosendal var allra bäst.
Squashkakor
Det blir två kakor
2dl solrosolja (jag använder rapsolja)
4 dl farinsocker (jag använder råsocker)
4 dl fint riven squash
4 ägg
7-8 dl vetemjöl (beroende på hur blöt squashen är)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk salt
3/4 dl crème fraiche (jag hade bara gräddfil hemma och tog det)
1½ dl grovt hackade valnötter (fast jag tog mandel istället, man tager vad man haver ....)
1.Vispa olja och socker.
2. Tillsätt squashen och äggen ett i taget.
3. Blanda allt torrt utom nötterna och vänd ner i smeten omväxlande med créme fraichen.
4. Tillsätt till sist nötterna.
5. Häll smeten i två smorda och bröade formar (ca 1½ l vardera)
6. Grädda i 175 grader i ca 60 min på nedersta falsen.
Som avslutning kokade jag saft av vindruvorna. Det är en vuxenvariant med smak av citron och ingefära. Enkel att göra och jättegod.
Vindruvssaft
1. Skölj ca 1,5 kg vindruvor och koka med ca ½ l vatten i ca 15 min. Om druvorna inte kokat sönder mosar du dem mot botten eller väggarna i kastrullen.
2. Sila saften i ca 30 min.
3. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt ca 3 dl socker för varje liter.
4. Skiva en citron och ca 10 cm ingefära tunt. Tillsätt detta i saften och koka upp på nytt. Låt koka några minuter och ställ sen kastrullen att svalna lite.
5. Smaka av och tillsätt ev med socker.
6. Sila saften eller plocka upp citron och ingefära med hålslev.
7. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara kyligt eller frys in.
Efter all bakning och saftande smakade det bra med smakprov. Regnet som man "lovat" hade jag inte sett något av men tack vare att man hotat med regn fick jag massor gjort den förmiddagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar