torsdag 18 december 2014

Sannas docka


Lilla Sanna skall få en docka i julklapp. Vi hittade en mjuk och go docka på IKEA. Den passar bra till en liten flicka men den hade bara en tunn T-shirt och ett par trosor på sig. Det skulle bli alldeles för kallt tyckte jag. I garderoben ligger massor med tyger och garner som bara längtar efter att bli använt.

Byxorna sydde jag av ärmarna på en tröja med trasigt blixtlås. Utan mönster blev de lite korta i midjan. Jag har ritat upp ett mönster som jag bara behöver ändra lite på för att kunna använda det i fortsättningen. För visst måste dockan få fler kläder i framtiden.

Tröja och mössa är stickade i ett restgarn med stickfasthet 20 m på 10 cm med strumpstickor 3½.
Jag stickade tröjan på samma sätt som jag stickade flera tröjor till mina egna barn på 70-talet. Inga sömmar och smidig att ta på för en liten dockmamma.

Mössa har samma mönster som tröja. Det är bara några färre maskor. Jag brukar göra mönster där maskantalet är delbart med fyra. Mössa avslutade jag som man gör med sockor men slutade tidigare.

Här kommer de anteckningar jag gjorde när jag stickade. Kanske vill någon använda det.


Tröja och mössa till mjuk IKEA-docka

Garn: 20 maskor stickor 3½ blir 10 cm

Strumpstickor 3½

Tröja
Lägg upp 88 maskor och fördela på 4 stickor.

Sticka 6 varv resår 1 rm, 1 am.

Sticka slätstickning till arbetet mäter 10 cm- Den här delen har jag mönstrat eftersom det är enkelt att sticka mönster när man stickar på strumpstickor eller rundsticka.

Dela arbetet i tre delar. På första stickan har du 44 m, de två andra stickorna har 22 m var.

Du har nu delat upp för ett bakstycke och två framstycken. För att få överdelen smidig och lätt att ta på dockan stickar jag den i resårstickning, (1 rm, 1 am ). Om du vill kan du sticka alla tre delarna samtidigt.

Om du vill kan du plocka upp 4 m på vardera framstycke för att göra en knappslå mitt fram. Jag brukar göra två knapphål över två maskor på ena knappslån.

Sticka tills framstyckena mäter 6 cm.

Maska för halsen så att du har 11 m kvar. Sticka vidare 6 varv på dessa maskor.

Spara maskorna på stickorna.

Sticka till bakstycket mäter 6½ cm. Maska av de mittersta 22 m. Sticka vidare 4 v på vardera sida om mittmaskorna.

Jag stickar ihop axelmaskorna genom att ta en maska från framstycket och en maska från bakstycket och maska av. Man kan naturligtvis maska av dessa maskor och sen sy ihop som vanligt.

För ärmarna plockar jag upp 44 maskor på 4 stickor och stickar slätstickning i 8½ cm. Avsluta med 6 varv resår innan du maskar av.

Nu är tröjan klar utan att du behöver sy några sömmar. Det är bara att fästa trådar kvar.

Mössan
Mössan stickar jag som tröjans nederdel men på 76 m. Sticka 10 cm.

På första stickan och tredje stickan maskar tar du in 1 m genom att lyfta första maskan, sticka en maska och dra den lyfta maskan över den stickade.

På andra och fjärde stickan stickar du ihop första och andra maskan.

Upprepa dessa intagningar varje varv tills du har 36 maskor kvar. Maska av som på tröjan eller maska av och sy ihop mössans topp.

Gör två snoddar och sätt i tofsar. Sy fast i de två hörnen.

Fäst trådarna.



onsdag 17 december 2014

Virkade stjärnor

Tjugo år gammal älskade jag att virka. Det blev ett otal små dukar och nästan alla bestod av en massa stjärnor. Inga av dessa dukar har jag egentligen använt, i alla fall inte de senaste 40 åren. Det var roligt att virka men jag kunde inte hitta något bra användningsområde för just den sortens dukar.

Nu, evigheter senare, fick jag för mig att jag skulle virka stjärnor för att pryda mina julkort med i år. Jag försöker att variera korten men nästan alltid är de hemgjorda. Eftersom det är samma mottagare varje år behövde jag ett nytt motiv. Då kom jag ihåg min fina bok med virkade stjärnor, inköpt på rea någon gång omkring 1970. Efter att ha letat någon timma insåg jag att en "virkskatten" försvunnit i någon av alla utrensningar som skett sedan 1970. Bara att acceptera att återigen saknade jag nåt jag slängt. Det blir ofta så med mönster och material man tror att man aldrig mer skall använda.

Nu finns som tur är Internet och efter en hel del bloggande fann jag en stjärna som med lite bearbetande passade mig. Den hittade jag inte på nätet utan i en gammal Allers jultidning. Mönstret var med 12 spetsar och med större "blommor" på spetsarna. Jag valde att göra 10 spetsar och att ha en mindre "blomma". Jag använder också en finare virknål för att få mer stadga i stjärnan.

Det tog inte lång tid att få ihop stjärnor till julkorten (de gamle som brukar få julkort har tyvärr minskat till antal under åren). Under tiden jag virkade funderade jag på fler sätt att använda stjärnorna. I hallen hänger en gren som jag brukar dekorera med tomtar och hjärtan. Efter att vi tapetserat om passar inte rött in så bra men vita stjärnor skulle nog bli perfekt. Jag stärkte några stjärnor med florsocker+vatten som fått koka ihop lite.
Tyvärr syns inte det vackra skuggmönstret som stjärnorna gör på väggen.

Det blev några stärkta stjärnor över. De har jag satt bland julblommorna. Speciellt snyggt tycker jag att gruppen med julrosen blev när den dekorerades med en stjärna.

Lite dålig skärpa men här ser du en annan stjärna. Den blev för stor för julkort men här passar den bra.

Nästa projekt är att göra några stjärnor som tillsammans med vita sugrör och lite annan dekoration skall bli en krona att hänga över matbordet. Kanske genomför jag detta i år. Kanske får det vänta till nästa jul.
Ytterligare ett sätt att använda stjärnorna är att hänga dem i julgranen!
I brist på riktiga snöstjärnor får vi njuta av dessa konstgjorda tills vidare. Jag längtar efter den riktiga snön och hoppas att de virkade kan locka hit något moln med snö någon av de närmsta dagarna.

Mönster till stjärnorna: (obs - jag är inte så bra på att skriva mönster, kanske kan du se på första bilden hur stjärnan är virkad.)

Börja med en ring av 10 luftmaskor
Varv 1: 20 stolpar kring ringen. Börja med 3 luftmaskor som får bli första stolpen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan i första stolpen.
Varv 2: En luftmaska sen en fast maska i den första riktiga stolpen. 5 luftmaskor, hoppa över en stolpe och gör en fast maska i nästa stolpe. Detta upprepas tills du har 9 maskbågar. Avsluta varvet med 3 luftmaskor och så en stolpe som fästs i den första fasta maskan. Härifrån startar nästa varv.
Varv 3: Gör 9 luftmaskor, en fast maska i första luftmaskbågen på förra varvet. Fortsätt så varvet ut tills du har 10 maskbågar. Avsluta med en smygmaska i stolpen på förra varvet.
Varv 4: 4 fasta maskor om maskbågen, 3 luftmaskor, fäst med fast maska i första luftmaskan, 3 luftmaskor, fäst på samma ställe, 3 luftmaskor, fäst ytterligare en gång på samma ställe, 4 fasta maskor. Upprepa detta i alla luftmaskbågarna.

Lycka till!

måndag 15 december 2014

Tankar några dagar innan julafton

Efter några dagar då jag fixat det sista på en hel del julklappar längtar jag efter att göra nåt som inte måste bli bra. Lusten att experimentera finns alltid och nu har så mycket tid gått till att göra saker som jag kan ge bort eller sälja.

Egentligen tänkte jag sticka en vante i tvåtrådigt svenskullgarn. För några veckor sedan stickade jag vantar efter en bild en kompis hittat på nätet. Efter tre par vantar fick jag fram en vante som blev riktigt bra. Det var resterna av de garner jag köpt till de två första paren. De är stickade i Tova som är ett väldigt härligt garn. Eftersom jag har massor med svenskullgarn liggande tänkte jag sticka upp en vante att ha som mönster i fortsättningen eftersom jag sålt ett par och ger bort de två andra paren i julklapp. Det var också rätt typiskt för det par jag sålde var det jag egentligen hoppats få kvar för att ha som hjälp när jag skall sticka nya i framtiden.

När jag letade i kassarna med svenskullgarn upptäckte jag att jag bara hade oblekt och riktigt ljusgrått kvar i det tvåtrådiga garnet medan det fanns tre grå nyanser av det tretrådiga. Jag vill gärna ha en vante i ljusgrått med mönster i mörkgrått och oblekt. Kanske går det att sticka i det tretrådiga? Det är inte speciellt grovt och jag misstänkte att det tvåtrådiga är väl tunt. Jag kan ju alltid göra ett försök!

Så när kvällen kom idag och jag kände att jag längtade efter en stickning efter att virkat stjärnor (bilder kommer nog i morgon) i fler kvällar plockade jag fram garn och stickor, la upp de 56 maskorna och började sticka. Redan efter två varv kom tankarna .......

1.Visst känns det lite för hårt med stickor nr 3. Kanske kan jag ta ett halvnummer grövre......

2. När jag gjort det blir det jag stickar väldigt stort. Alldeles för stort för ett par vantar. Jag kan nog tova dem i maskin för att de skall bli lagom stora......

3. eller kanske skall jag använda mönstret till sockor istället. Det skulle nog kunna bli snyggt.

Så här blir det väldigt ofta när jag skall göra nåt. Jag vet inte alltid hur slutprodukten kommer att se ut eller om det ens blir det jag tänkt från början. En del kallar det kreativitet  och kanske är det kreativt. Jag vet bara att det ofta slutar helt annorlunda än jag tänkt mig.
Nu satte jag mig vid datorn istället och låter nog stickningen vila till i morgon. Då kanske det blir ett par vantar i alla fall. Jag har nämligen tänkt om medan jag skrivit!
Jag skall besöka min garnaffär och köpa mer Tova-garn för att sticka vantarna. Visserligen kommer svenskullgarnet inte till användning - om jag inte stickar ett par sockor när jag är klar med vantarna. Det skulle nog kunna bli snyggt med det mönstret (om jag inte gör om det innan jag kommer så långt som till att sticka sockorna). Vi får se, alltid blir det något!

torsdag 4 december 2014

Fantastisk busstur

Efter en lång promenad ner till stan skall jag ta bussen hem. Bussturerna i stan brukar inte bjuda på några överraskningar direkt men idag hände det!
Redan när jag står i kön in i bussen förstår jag att något särskilt hänt för alla före mig stannar till och ser väldigt undrande ut när de kommer in i bussen.
När det blir min tur att kliva på förstår jag varför. Bussen är julpyntad!
Först ser jag girlangerna, sen knippen med julgranskulor, stjärnor i fönstren och när jag skall sätta mig ner ligger det en liten kudde på stolen. Över ryggstödet hänger en pläd!
Vilken fantastisk busstur det blev. Alla ser glada ut och folk pratar med varandra! ara att se minerna på de som kliver på under resan är en upplevelse.

Vilken härlig idé! Den bussturen kommer jag inte att glömma. Nu är jag bara ledsen över att inte ha en telefon med en bra kamera. De kort jag tagit gör verkligen inte rättvisa åt den som pyntat bussen. Ni får tro mig när jag säger att det var mysigt värre. Det enda jag saknade var glöggen!

Tack Karlstadbuss för en härlig upplevelse i decembermörkret!

tisdag 2 december 2014

Granrisbock

Så blev det en bock i år också! Varje år tror jag att det är den sista jag klär. Det är INTE det roligaste jag gör innan julen men en av de mer uppskattade sakerna. Därför fortsätter jag år efter år. Detta är den sjunde gången!

 
 
Först skall man hitta "skelettet" i förrådet. Hitta brukar gå bra men att få fram det är värre.
Riset har jag tagit vid stugan där vi har bra granar. Det behövs också en massa tråd. I år var metalltråden gammal och spröd och det gjorde jobbet lite knepigt eftersom tråden gick av ett antal gånger.
Det här "skelettet" tillverkade elever när de var ute på praktik. Det är så bra gjort och bocken har precis det utseende jag vill. Sen gäller det att jag gör mitt jobb för att slutresultatet skall bli bra.
 

 
Efter 1 timma har jag kommit så här långt. Benen är klara. De är enklast att klä. I år gjorde jag nos och hals före kroppen. Det gick bra men det är bättre att klä kroppen först.
 
 

Ytterligare en timma har gått och kroppen är klar. Nu skall hornen kläs med kort ris. Det är svårt att hålla riset på plats och samtidigt snurra runt tråden. Speciellt då man gör det andra hornet och det börjar blir lite trångt.

 
 
Bocken är klar efter nästan tre timmar. Återstår bara att bära ut den på gården. Det får vänta tills vi är två som bär. Stommen är tung och tillsammans med allt granris blir den för otymplig och tung för en person.
 
Nu skall den pryda sin plats i åtminstone två månader innan den åter skall kläs av och förvaras 10 månader i förrådet.
 
 
 
 
 
 


Äntligen Advent

Varje år är det likadant! Under mörka och tråkiga november längtar jag efter att december skall komma. Då skall jag bara njuta av julmusik, julmarknader och allt annat som hör december till. Tyvärr förbereder jag inte mig speciellt bra inför en månad då jag tror att jag kan njuta av att bara göra roliga saker. Jag borde alltså använda november till de tråkiga förberedelserna inför jul för att bara göra roliga saker i december. Naturligtvis lär jag inte av misstagen och har även i år en hel del måsten att ta itu med i december.

Bordet blev fullt. Som vanligt sålde sittdynorna bäst.
 
Första adventshelgen tillbringades som vanligt i stugan och som vanligt var det ett antal julmarknader i de små byarna runt omkring. Själv tillbringade jag hela lördagen på julmarknaden på vårt "bruk". För andra året har man julmarknad där och det är en så mysig stämning så de sex timmarna där försvinner snabbt. Jag hade en hel del alster att sälja och visst sålde jag lite grann men det är ändå inte det viktigast. Viktigast är att få chans att träffa alla dessa mysiga människor. I år var det ovanligt mycket barn och ungdomar där viket var speciellt roligt. Det visar att bygden inte helt dör ut med min generation. Många hade också passat på tillfället att besöka fler marknader och åkt runt i byarna.
De här vantarna hade jag gärna haft osålda. Nu stickar jag ett nytt par till mig själv!

Efter marknaden var vi bjudna till en kusin på en helt makalös middag där älgsteken smakade ypperligt efter en lång dag utan mat.

Helgen avslutades med besök av barn och barnbarn. Ett mycket överraskande och uppskattat besök.

Växthuset är roligt att pynta inför jul.


När vi är tillbaka efter jul blir det mysigt att sitta ner med en varm kopp choklad i ett julpyntat växthus.
 
Men tills dess stänger jag dörren och går in och värmer mig.
 
Inne i stuga är allt klart inför nästa besök.
 
Nu är jag tillbaka i stan igen och här väntar ett tanigt julbocksskelett på att kläs. Kanske tar jag itu med detta något tråkiga jobb i eftermiddag. Resultatet brukar bli så bra att jag glömmer slitet efteråt!
Bild på bocken kommer i nästa inlägg! Nu väntar en skön promenad medan det är hyfsat ljust ute.

Årets sista ros?