tisdag 19 februari 2019

Rosenpelargon

Rosenpelargon
Februari 2019

Jag övervintrar mina pelargoner som skott och det här är skott taget i augusti i fjol. Eftersom jag har de "vanliga" pelargonerna i ett söderfönster, det enda där de får sol åtminstone från början av februari, kan jag bara ha små krukor. Med stora plantor skulle bara ett fåtal få plats. Det känns hemskt att slänga de stora plantorna när frosten kommer men detta är enda sättet om jag vill klara flera plantor.

Rosenpelargonen skall det bli spännande att följa för jag kommer i teihåg vilken färg det är på den. Jag hade både rosa och röd  men glömde att märka med färg. Tydligen har en av dem dött. Hoppas på att det är rosa. Jag har en Bornholm och den är ju röd. 

Nu får jag plantera om de här skotten och beskära så att de inte blir för rangliga

Pelargon Platium


PelargonPlatium
Februari 2019

Platium var en av de första lite mer udda pelargonerna som jag köpte. Jag såg den på en mässa i Örebro och blev helt såld. Den som fanns där var säkert minst 2 meter hög och blommade rikligt. Så höga har mina aldrig blivit men vissa somrar har plantorna nått upp mot metern. Den blommar otroligt hela sommaren och långt in på hösten.
Den är brokbladig med ljusa kanter och en mörkare zon in mot mitten. Blommorna är orangeröda och enkla.

Jag brukar plantera flera i lite olika stadier intill varandra för plantorna är lite gänglig och kan upplevas som kala nertill. Beskär man hårt kommer plantan få många grenar och bli tätare men då kan man inte räkna med att den ska bli särskilt hög.

De senaste åren har jag planterat Platium i en stor tvättgryta tillsammans med luktärt. Det kommer jag inte att göra i år utan Platium kommer att få vara ensam i grytan. Den tar ändå över helt och de stackars luktärten försvinner helt.

Jag tar nya skott i juli för att ha nästa år. Platsbrist gör att jag inte får plats med någon större planta men det vore roligt att se hur hög den skulle bli om den fick bli flerårig.

Rosenknoppspelargon Bornholm

Rosenknoppspelargon Bornholm
Februari 2019

Rosenknoppspelargon Bornholm är en av mina favoriter. Moderplantan köptes för många år sedan och jag kommer ihåg hur besviken jag var när den inte blommade första sommaren. Jag var så nyfiken på hur blommorna skulle se ut. Sedan dess har barn till moderplantan blommat varje sommar. Nu är det inte blomman som jag är mest intresserad av utan de läckra bladen. På bilden syns två blad som kommit under senvintern då solen börjat orka fram till pelargonfönstret. De bladen är mosaikmönstrade på ett typiskt sätt för Bornholm.
Blommorna är mörkt röda och mycket likt Röd rosenknopp.

Jag önskar att jag hade plats att övervintra en stor planta av Bornholm för att få en riktigt stor planta under nästföljande sommar. Tyvärr är det många som ska dela på söderfönster så det får bli ett litet

Doftpelargon Pine


Doftpelargon Pine
Februari 2019


Doftpelargon Pine köpte jag förra året. Här är den vildvuxen och beredd på att klippas ner. Under förra sommaren stod den och trängdes med andra pelargoner så den växte mycket på höjden. Den behöver klippas ner mycket och även få en större kruka för att bli buskigare. Det ska den få så snart jag får bättre plats i fönstren 😏. Det lär inte bli förrän det är dags att flytta ut pelargonerna.

Pine luktar mycket riktigt lite tall men jag tycker att den faktiskt luktar mer som ananas. Bladen är mycket flikiga och precis som resten av plantan lite klibbig.
Blommorna är små och rosalila. Med sina flikiga blad är den mycket dekorativ.

lördag 16 februari 2019

Pelargonium tomentosum


Pelargonium tomentosum
16 februari 2019 


Min lilla planta är sådd i maj 2018. Den har växt mycket under vintern och har de typiskt ludna bladen.
När den blir fullvuxen kommer den att små vita blommor med mörk cerise markeringar. Bladen är stora och ludna. De luktar pepparmynta och växer på långa bladstjälkar som också är ludna.
Plantan är busig och lågväxande. Den breder ut sig. Jag har läst att plantan klarar sig bra i skugga och att den gärna står i en stor kruka. Dags att plantera om min lilla planta alltså.


Pelargonium praemorsum


Pelargonium praemorsum
16 februari 2019


Den fullvuxna plantan är buskig och känns "vildvuxen" . Stammarna är vedartade och bruna.
Bladen är mycket små, ungefär en halv cm, och runda.
Blomman är stor och fjärilslik med de övre kronbladen mycket större än de nedre. Färgen är vit med nätmönster i   vinrött eller blått.

Min lilla planta är sådd under maj 2018. Den behöver nog beskäras för att få fram buskformen.

Pelargonium hispidum


Pelargonium hispidum

16 februari 2019

Den här pelargonen är mycket storväxt och kan bli upp mot 2 m. Även min planta som jag sådde förra våren har växt sig riktigt stor.
Som vuxen kommer den att få flera stammar. Bladen är stora och sträva. De påminner om vinblad och luktar svagt av citron.
Blomman påminner om en fjäril då den har mycket stora övre kronblad medan de undre är små och mycket smala. Färgen är ljust till mörkt rosa. Blommorna sitter på långa blomstjälkar.

onsdag 13 februari 2019

Alla hjärtansbakelse


Jag fick en liten plåt med 6 st hjärtformar i julklapp. De är för grunda för muffins och passar nog bättre till formar. Det brukar jag göra några gånger varje år och då kommer den här plåten att bli perfekt. Nu ville jag prova att baka låga muffins i den för att göra hjärtformade bakelser till morgondagens alla hjärtansdagskaffe.

Jag använde ett vanligt muffinsrecept. Först tänkte jag halvera det men mängderna var lite svåra att halvera så jag letade reda på en liten sockerkaksform i form av ett hjärta. Smeten räckte precis till de 6 "muffinsen" och sockerkaksformen.

De små hjärtana  var snart färdiggräddade. De gick snabbt att grädda och jag höll på att missa dem. När de svalnat var det lite problem att lossa dem. Formarna kommer att fungera bättre med hårdare kakor med mycket smör i. De kommer att lossa bättre och också bli väldigt dekorativa eftersom formarna är fint mönstrade.

Jag delade kakorna i två bottnar och dränkte in dem med hallonsylt innan jag kavlade ut den rosa marsipanen och skar remsor. Remsorna var lite högre än kakan. När jag täckt kanterna med marsipan spritsade jag grädde på toppen och gjorde två små rosor till varje bakelse. Nu får de vila i kylskåpet till i morgon.

Ett annat sätt att göra hjärtformade bakelser är att göra en mjuk kaka i en långpanna och sen ta ut hjärtan med hjälp av ett hjärtformat pepparkaksmått. Det brukar jag göra och det fungerar bättre än med plåten jag använde nu. Då kan man även bestämma hur hög bakelsen skall vara genom att lägga flera hjärtan på varandra.

En mysig alla hjärtansdag till er alla!

måndag 11 februari 2019

Pelargonium cotyledenis, St Helena pelargon

Pelargonium cotyledonis

15 februari  2019

Återigen en lite udda pelargon. Jag sådde denna i maj 2018. Sedan dess har stammen blivit allt kraftigare men den har inte växt mycket på höjden. Bladen kommer tätt i toppen på stammen och de har en form som inte är typisk för pelargoner.

Pelargonen kallas också St. Helena eftersom den växer vilt på ön St. Helena och bara där. Den här många namn och kallas bl.a. bonsaipelargon eftersom stammen påminner om en bonsai eller " Old man live forever " eftersom den kan verka död men ändå kommer igen.

Plantan räknas till de stamsucculenta och den har oftast flera stammar. Stammarna är tjocka utan blad men med en ljus brun bark. Plantan blir omkring 30 cm hög men kan bli högre.
Bladen är tjocka och hjärtformade. De växer i toppen av plantan och när de blir gamla blir de rödaktiga.


Blommorna är helt vita och sitter i flock med 5-10 blommor. I odling blommar de från tidig vår och under sommaren.
För att plantan skall utvecklas optimalt behöver den en stor kruka. Får den för liten kruka delar sig inte plantan i flera stammar och utvecklas sämre.
Plantan bör torka upp mellan vattningarna och man kan ge lite gödning vid varje tillfälle man vattnar.
Den kan tappa alla blad vid hög eller låg temperatur. Speciellt vanligt vid vinterförvaring vid låg temperatur då kan den också blomma på bar stam. Vattna mycket lite när den inte har några blad.

Förökas bäst med frön då det blir fula stammar om man "kapar" en stam för att ta stickling. Tyvärr sätter plantan sällan frö vid odling så det är svårt att få tag på frön. Det gäller alltså att vara rädd om den plantan man har!

Pelargonium tetragonum

Pelargonium tetragonum
15 februari 2019

Om man tror att man vet hur en pelargon ser ut har man inte sett tetragonum! Jag sådde den förra senvåren och när den grott och börjat växa trodde jag att det var ett ogräsfrö i jorden som grott. Höga bara stjälkar med några få små blad var det enda som kom. Nu har den växt mycket och det är flera stammar men fortfarande få och små blad. Det ska bli så spännande att se hur den utvecklas i sommar.
Så här ser den ut enligt beskrivning. Den är mycket storväxt och på sin rätta växtplats kan den bli upp till 2 m. Stammen är succulent och växten klarar sig med ett minimum med vatten. Stammarna är tunna och ofta 4-kantiga ibland 3-kantiga. De delar sig från basen. Bladen är små och njurformade, köttiga och mörk gröna med en brunaktig zon i mitten. Få och glesa blad. Blommorna är stora med de övre kronbladen mycket större än de nedre. Jag har hittat uppgifter på olika färger. En del ställen anger creme till ljust gul på andra ställen är blommorna ljust rosa men samstämmigt är att det är vinröda streck från mitten ut mot blombladskanten.
Det blir spännande att se vilken färg min plantas blommor har.

onsdag 6 februari 2019

Pelargonium roseum

6 februari 19                            Pelargonium Roseum


Pelargon Roseum är en av de pelargoner jag köpte i somras. Den blommade tacksamt och växte under sommaren till en stor buske. Två av skotten jag tog har övervintrar och behöver nu nya krukor. Ett av dem behöver beskäras för att få fram en stabil växt.
Bladen är djupt flikiga och doften stark. Jag har svårt att avgöra vad det luktar men doften är kryddig.
Blommorna var starkt cerise och små. 
I sommar kommer plantan stå i stor kruka tillsammans med andra doftande pelargoner. Krukorna tänker jag placera där vi ofta rör oss så att vi kan njuta av doften.

Pelargonium Elangatum

Pelargonium elangatum
6 februari  19

Förra våren sådde jag några olika pelargoner. Jag följde olika råd och de flesta fröna grodde faktiskt. Det är väldigt roligt att se hur de gror och spännande att följa tillväxten.
Det här ska vara en pelargonium elongatum enligt namnet på fröförpackningen. Jag tycker inte att plantan liknar de bilder jag sett på elongatum. De växterna ser mer kompakta ur, bladen har en brun zon och bladstjälkarna är bruna. Inte mycket som stämmer alltså! Tills vidare får den gå under namnet elangatum i alla fall.
Det som stämmer med beskrivningen är att den är miniatyrväxande och väl förgrenad.
Det som kommer att avgöra om det är en elongatum är blommorna som skall vara nästan gula! (anledningen till att den såddes)
Nu är det bara att vänta och se om vårsolen kan förändra färgerna.
Pelargonium Contrast (dekorativ pelargon)
6 februari 19

Det är inte mycket av kontrast i den här lilla plantan. När jag köpte moderplantan i somras var den bladen röda, creamfärgade, gröna och bruna. Nu står stickningen i vintermörkret och har tappat mycket av sin färg.
Blommorna är orangeröda inte särskilt iögonfallande men det är inte för dem jag har växten utan för de vackra bladen. 
Bör stå i varmt och skyddat läge utomhus. Jag tänker plantera den ihop med andra pelargoner där bladen får bli kontrast till de andra växternas vanliga gröna blad. 
Nu hoppas jag på att vårsolen ska färga de nya bladen så att plantan gör skäl för sitt namn.

Pelargonium Crispin variegatum  (vildart)
6 februari 19


Här är ett skott av plantan jag köpte förra sommaren. Moderplantan blev väldigt hög och stabil. Jag sparade den inne men i början av januari orkade den inte längre. Skönt att ha två fina skott.
Växten doftar friskt och starkt av citrus. Bladen är mycket små och krispiga. Växten är stabil och växer som en flerstammig buske. Blommorna är små rosa med inslag av cerise.
Nu ska

söndag 3 februari 2019

Kalamondinmarmelad


Sommaren för ett och ett halvt år sedan köpte jag en liten citrusplanta på Lidl. Jag hoppades på citron men när den första frukten kom första sommaren visade den sig vara alldeles för rund för att vara en citron. Bladen var också alldeles för små.
Blomningen första sommaren resulterade bara i frukter som trillade av så jag hade inte mycket hopp om att det skulle fungera bättre i somras. När jag tog in plantan i höstas fanns flera frukter och en hel del knopp och blommor. Inhöstningen fungerade fint och plantan fick direkt lite extraljus under ett ljusrör som var tänt ca 13 tim/dag.
Frukten satt kvar och snart förstod jag att det var kalamondin jag hade. Jag hade en sån planta för många år sedan och den enda skörden jag fick på den gjorde jag marmelad av. Nu var det bara några få frukter men tillsammans med annan citrus kunde det nog bli någon marmeladburk.


 Idag var det dags att skörda. Ca 10 frukter var tillräckligt mogna. Jag skar dem i tunna skivor utan att skala dem och blandade ner tre blodapelsiner  som jag skalat och skivat mycket tunt och ca 4 dl syltsocker. Sen fick blandningen stå och safta sig i några timmar innan den fick koka hårt några minuter. Efter att ha kollat att den var tillräckligt tjock fyllde jag två burkar med frisk fin marmelad.
En marmelad som till en del i alla fall är hemodlad och giftfri.



fredag 1 februari 2019

Pelargonium Snowflake

Snowflake 


Skott av en planta inköpt förra sommaren.
Doft av ros. Får små syrenrosa blommor. Håriga mycket flikiga blad med kant och stora fläckar i krämvitt. Det finns en pelargon som heter Atomic Snowflake. Den har inte lika flikiga blad men är för övrigt väldigt lik min planta.
Plantan blir stor. Jag hade tänkt att toppa denna men efter att ha läst om att doftpelargoner sätter knopp på våren överväger jag att låta den växa vidare. Moderplantan blommade villigt hela förra sommaren där den stod mot en södervägg. Den hade riktigt stora ljusa partier på bladen. Skottet står i söderfönster som inte har mycket ljus vintertid. Säkert blir bladen som kommer senare då det är ljusare ute mycket vitare.
Det vore intressant att veta om Snowflake och Atomic Snowflake är samma sort.