söndag 3 februari 2019

Kalamondinmarmelad


Sommaren för ett och ett halvt år sedan köpte jag en liten citrusplanta på Lidl. Jag hoppades på citron men när den första frukten kom första sommaren visade den sig vara alldeles för rund för att vara en citron. Bladen var också alldeles för små.
Blomningen första sommaren resulterade bara i frukter som trillade av så jag hade inte mycket hopp om att det skulle fungera bättre i somras. När jag tog in plantan i höstas fanns flera frukter och en hel del knopp och blommor. Inhöstningen fungerade fint och plantan fick direkt lite extraljus under ett ljusrör som var tänt ca 13 tim/dag.
Frukten satt kvar och snart förstod jag att det var kalamondin jag hade. Jag hade en sån planta för många år sedan och den enda skörden jag fick på den gjorde jag marmelad av. Nu var det bara några få frukter men tillsammans med annan citrus kunde det nog bli någon marmeladburk.


 Idag var det dags att skörda. Ca 10 frukter var tillräckligt mogna. Jag skar dem i tunna skivor utan att skala dem och blandade ner tre blodapelsiner  som jag skalat och skivat mycket tunt och ca 4 dl syltsocker. Sen fick blandningen stå och safta sig i några timmar innan den fick koka hårt några minuter. Efter att ha kollat att den var tillräckligt tjock fyllde jag två burkar med frisk fin marmelad.
En marmelad som till en del i alla fall är hemodlad och giftfri.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar