Som vuxen köpte jag vid något tillfälle en röd amaryllis. Jag gjorde som mor men inte fick jag några blommor till jul. En massa blad blev det och visst var de dekorativa men det var inte vad jag tänkt mig. Jag insåg att det här inte var något för mig!
Så för några år sedan fick jag en jättestor amaryllis med en lök som var enorm. Den var jag bara tvungen att försöka bevara. I januari, efter blomningen, hamnade den bakom en gardin och där stod den sen fram till sommaren då den fick stå under en buske i trädgården. Nu råkade detta vara en av de sällsynta somrar då det inte regnade något alls under en månad. Vi var som vanligt på landet hela sommarlovet. Amaryllisen hade jag glömt för länge sedan när hösten kom och buskarna tappade sina löv. När jag samlade ihop löv för att täcka mina fuchsior upptäckte jag något rött bland buskarna. Där stod den i full blom, amaryllisen som ingen brytt sig om under hela sommaren.
Jag gjorde på samma sätt året därpå. Efter det lyckade försöket hade jag köpt ytterligare några lökar. Den här sommaren var väldigt regnig. När jag skulle plocka in amaryllisarna var krukorna fulla med sniglar. Lökarna åkte direkt i soporna! Aldrig mer amaryllis för mig.
Sånt är lätt att säga men svårt att hålla. När jag för två år sedan fick två amaryllis i julgrupper kunde jag naturligtvis inte slänga dem efter jul. Den här gången fick de stå skyddat i en frigolitlåda under tak i uterummet. Varje gång jag kom hem vattnade jag dem och i slutet av augusti tog jag in dem och lät dem torka så att bladen gulnade. Sen skar jag av dem. I november kunde jag hitta knopp i en av de två lökarna och i mars blommade den med en stängel med tre blommor.
Den julen köpte jag några vita amaryllis och nu hade jag två röda och två vita.
Nu skulle jag sköta om mina lökar ännu bättre. Naturligtvis behövde de näring under våren då de skulle samla näring till nästa års blomning. Det hade jag helt missat föregående år.
När jag satte ut krukorna i frigolitlådan var det fyra täta och vackert gröna växter jag lämnade på sommarnöje. Sommaren var sval och regnig. Krukorna fick vatten och näring några gånger under sommaren och i september tog jag in dem. De fick vara kvar i frigolitlådan men nu fick de klara sig utan vatten. Snart började bladen gulna och små knoppar bröt fram. Den första fanns redan när jag tog in krukorna och lagom till allhelgonahelgen blommade den. Alla fyra visade två knoppar var. De växte olika fort vilket jag uppskattade eftersom jag på det sättet skulle ha blommor under en lång tid.
Visst var jag sugen på att köpa fler lökar under hösten men jag klarade av att avstå. Fönstren är inte stora här hemma och att det är ingen särskilt vacker växt veckorna efter blomning. De skall ju stå där ända fram till sommaren.
Naturligtvis klarade jag inte att låta bli att handla. Vid ett besök i mitt garden-center upptäckte jag en låda med amaryllislökar som var lite skadade. Priset var 10 kr styck! Sånt kan iallafall jag inte klara av att gå förbi. Jag letade bland lökarna och hittade några som kommit så långt att jag kunde se att det var två knoppar på gång. Först bestämde jag mig för att köpa två, sen hittade jag en till som jag inte kunde lämna och så en till. När jag skulle betala stod jag med 6 stycken! Alla skulle bli röda - men skulle de verkligen klara sig. De var verkligen inte särskilt fina, Alla hade "sår" och lite skrumpna var de allt men vad vad kan man vänta sig för 10 kronor?
Tre lökar gav jag bort. De tre som jag sparade satte jag i gamla hyacintglas eftersom jag inte hade någon jord hemma. Lökarna skall ju ha den näring de behöver för blomningen lagrat i sig redan.
Den första tiden hände ingenting. Så började en av dem att sätta fart och lagom till trettondagen blommade den med två stänglar samtidigt. Sammanlagt hade den sju blommor.
Min vackra 10-kronors amaryllis
I badrummet står de nu alla krukor och glas som väntar på att blomma. Det är fantastiskt att se hur de växer. Antagligen kommer jag att ha blommor fram till påsk. Sen skall de skötas om på samma sätt som förra året. Kanske kan jag lyckas ett år till!
Amaryllissamlingen i januari 2013
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar