tisdag 19 mars 2013

Påsk-kakor

Bakningen har legat nere ett tag. Vi försöker att leva lite nyttigare efter höstens och julens frossande. Kakor till kaffet är lättare att avstå från om det inte finns något i frysen. Jag har inte heller känt någon större längtan efter att baka sedan jul.

Till barnens dop brukade jag baka små "konditori-bitar" som blev väldigt uppskattade. Nu är det nästan 30 år sedan yngsta barnet döptes så det är ett tag sedan jag bakade dessa kakor senast. Jag kände att det skulle bli väldigt roligt att försöka få ihop några finare kaksorter till påsk nu när jag har gott om tid.
Hittills har det blivit dessa tre sorter.

 
 Jag letade reda på det lilla söta kakfatet som jag brukar använda till julgodis och det passade mycket bra. Kakorna är i ministorlek vilket inte syns på bilden.

 
De små dammsugarna hittade jag receptet till på nätet. Det finns massor av olika recept men de är väldigt lika och fungerar säker lika bra. Jag doppade en ände i taget och lät chokladen stelna innan jag doppade nästa sida. Om du lägger kakorna i frys eller kyl innan du doppar går det lätt.

Pariserbröden hittade jag i "sju sorters kakor" men samma recept finns på nätet. Jag använde ett 4 cm stort mått istället för de 6 cm som stod i receptet och kavlade ut degen tunnare.

Trianglarna är en egen komposition. Botten är vanlig sockerkaksmet som jag gräddade i långpanna. Det var mitt vanliga recept med:
2 ägg
2dl socker
2dl mjöl
2tsk vaniljsocker
2tsk bakpulver
½ dl smält smör
När kakan kommer ur ugnen brer jag ut plommonmarmelad över den och hyvlar sen över ett lager nougat. När nougaten smälter breder jag ut den över hela kakan. Har kakan hunnit svalna ställer jag in den med nougat på en stund i ugnen som nu är avstängd och hunnit svalna lite. Det behövs bara en kort stund i ugnen.
Nu delar jag kakan i två lika stora delar och lägger en del över den andra med hjälp av stekspade. Kakan skall svalna ordentligt så att nougaten stelnar. Jag ställer in den i kylen en stund.
Under tiden smälter jag vit choklad i vattenbad och när kakan svalnat breder jag ut den och avslutar med att dekorera med smält mörk choklad.
Som avslutning skär jag kakan i rutor som jag sen delar diagonalt.
Plommonmarmeladen var god men det fungerar lika bra med annan sylt eller marmelad. Själv tycker jag att hallon är väldigt god till choklad och nougat.
 
Nu återstår bara att "gömma" kakorna i frysen så att de finns kvar till påskhelgen. Kanske blir det ytterligare någon sort om lusten faller på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar