måndag 19 januari 2015

Fikonmarmelad med blodapelsin och citron


Fikonmarmelad med blodapelsin och citron

För många år sedan hittade jag den här marmeladen i en jultidning från Allers. Jag har kokat den många gånger med olika sorters citrusfrukter. Receptet har jag halverat eftersom jag tycker att det blir lite för många burkar i kylskåpet!
Jag har gjort några andra små förändringar. Den här gången använde jag syltsocker. Då kan jag använda mindre mängd socker och slipper koka marmeladen så länge, något jag tycker att marmeladen vinner på.

Recept:

250g torkade fikon
2 blodapelsiner, gärna ekologiska om du kan hitta det
1 citron
2,5 dl vatten
4,5 dl syltsocker
2-3 korta kanelstänger

1. Lägg fikonen i blöt minst 5 timmar. Häll av vattnet och skölj fikonen. Ta bort den hårda stjälken och skär fikonen i små bitar.
2. Tvätta apelsiner och citron noga. Dela dem i fjärdedelar och skär mycket tunna skivor.
3. Lägg frukten i en vid kastrull och småkoka med vattnet under lock i minst 20 minuter.
4. Tillsätt sockret och kanelstängerna. Fortsätt koka, nu utan lock. Gör marmeladprov efter någon minut. Dvs häll upp lite marmelad på ett fat och låt svalna. Blir det då mycket tjockflytande är marmeladen klar. Ta upp kanelstängerna.
5. Häll direkt upp i varma burkar och sätt på lock. Servera på rostat bröd eller kex men den är också mycket god till ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar