Idag har jag gjort det första och mest spännande. Det heter "Ekorrbon" och påminner mycket om syltkakor.
När jag gjorde mördegen tyckte jag att den blev väl stor så jag beslutade mig för att använda hälften till vanliga hallongrottor. Jag halverade mängden fyllning men fick ändå mycket över. Eftersom jag ogärna slänger nåt ätbart fick fyllningen som blev över bli täcke på en sockerkaka. Det blev en sorts toscakaka men med cocos istället för mandel.
Resultatet ser du på bilderna. Jag kan tillägga att alla tre sorterna smakade riktigt bra. Ekorrbona kommer jag att göra flera gånger. Enkelt och gott!
Här kommer receptet på ekorrbon och hallongrottor.
Mördeg:
7 dl vetemjöl
300 g smör
9 msk socker
Fyllning:
hasselnötter
150 g smör
1,5 dl socker
3 msk mjölk
3 msk mjöl
Gör en mördeg och låt den vila kallt en stund medan du kokar ihop allt utom hasselnötterna till fyllningen.
Rulla degen till en lång rulle. Skär lagom stora bitar till de pappersformar du använder. Jag skar bara och tryckte sen tummen i mitten av biten för att få en fördjupning. Man kan naturligtvis vara mycket mer ordentlig och göra jämnstora kulor som man sen gör en fördjupning i. Lägg dem i pappersformar och lägg tre nötter i varje fördjupningen. Häll sen över lite fyllning. I receptet står det 1,5 msk men det var alldeles för mycket. Ta så mycket att det inte rinner över degen.
Gör du hallongrottor gör du på samma sätt men lägger i en klick hallonsylt.
Grädda i 200 grader till kakorna fått lite färg.
Får du fyllning över kan du göra en toscakaka. Jag använde receptet på toscakaka som finns i 7 sorters kakor. Säkert går det lika bra med ett vanligt sockerkaksrecept. När kakan är nästan färdig - så färdig att den är fast i mitten - häller du över den fyllning som du fick kvar och breder ut den över kakan. Strö sen över cocos eller flagad/hackad mandel. Grädda en stund till så att fyllningen får lite färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar