måndag 30 mars 2015

Kryddkaka till påsk

 
 
Jag har alltid gillat kakor med smak av kanel eller kardemumma. Däremot kommer jag ihåg barndomens mjuka pepparkakor med rysningar. Mamma bakade mycket och gott men just mjuk pepparkaka lyckades hon sällan med. Den blev oftast alldeles för kladdig och smakade mer av lingon än pepparkakskryddor.
 
Det dröjde därför länge innan jag började baka mjuka kakor som liknade mjuk pepparkaka. Nu har jag provat en massa recept och tycker att de flesta är riktigt bra. Den senaste i raden är den här. Jag har ändrat lite i receptet och bl.a. lagt till kardemumma och vanilj.
Eftersom påsken närmar sig fick den här påskliljor som dekoration. Andra har jag strött cocos över innan de varit helt färdiga. Då fastnar cocosen och hinner bli lite "rostad" också.
När jag är på landet har jag ingen så stor form utan använder två små.
 
Här är grundreceptet:
 
4 ägg
3 dl socker
2½ tsk bakpulver
1½ msk kanel
2 tsk kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
150 g smör
1 1/4 dl hett vatten
 
Smält smör och blanda med vatten.
Vispa ägg och socker riktigt luftigt.
Blanda de torra ingredienserna och blanda med äggsmeten.
Häll försiktigt i den heta smör- och vattenblandningen och rör smeten slät.
Häll i en smord och bröad form (2 l ).
Grädda i 175 grader ca 45 min.
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar