fredag 5 augusti 2016

Drottningtårta


Igår firade vi en blivande 40-åring. Naturligtvis fick det bli med hans egen tårta fast i en sensommarvariant. I familjen går den under namnet "Marcus tårta"eftersom ursprunget är en tårta som favoritbageriet ofta började baka i slutet av april då Marcusdagen infaller. I vår familj serveras det sällan "köpebröd" men just till Marcus namnsdag köpte vi denna tårta, dekorerad med färska jordgubbar. Färska jordgubbar i slutet av april var inte lika vanligt för 40 år sedan som det är nu så tårtan kändes som en start på våren.
Vid flera tillfällen har jag provat mig fram för att hitta ett recept som liknar "Marcus-tårtan" och för några år sedan lyckades jag få till en botten som var mycket likt ursprunget.
Till Marcus 40-års-firande fick det bli en variant med blåbär och hallon eftersom jag inte hittade några svenska jordbuggar så här sent på säsongen och jag tycker nog att hallonen lyfte tårtan till ännu högre höjder. Nya namnet blev naturligtvis Drottningtårta efter blåbären och hallonen.
Här kommer receptet på en mycket enkel men väldigt god tårta.

Botten
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
knappt en tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
100 g riven mandelmassa
2 msk grädde eller mjölk

Garnering
Blåbär, hallon eller den frukt eller bär som är i säsong
Gelé

Så här gör du.
1 Smält smöret och låt det svalna.
2. Rör det pösigt med sockret.
3. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan äggen.
4. Rör i mjöl blandat med bakpulver  och mandelmassa till en jämn smet.
5. Rör sist i grädden.
6. Häll i smord form och grädda i 200 grader ca 30 min.

Garnera med frukt/bär.
Jag sparade ca ½ dl hallon som jag kokade upp med lite vatten och sen passerade genom sil för att få saft till gelén. Till saften tillsatte jag lagom mängd gelésocker och lät saften svalna innan jag skedade upp gelén över kakan.

Tips: Om du har frukt eller bär som inte är särskilt saftiga kan du "dränka" kakan med lite saft innan du garnerar för att få den lite saftigare.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar