Nu är den gjord! Den hatade höststädningen är äntligen klar. Här har varit fantastiskt höstväder och det har funnits hur många tillfällen som helst att ta itu med detta hemska jobb. Men min vana trogen har jag väntat och hoppats in i det sista. Hoppats att hösten och vintern inte alls skulle komma utan att det skulle bli sommar helt plötsligt igen.
Det är så fruktansvärt tråkigt att plocka bort alla krukor och ta hand om sommarblommor som fryst för flera veckor sedan. Vi har också två stora vinrankor med massor med löv. En av dem beskar jag idag men den andra får vänta till i början av december. De längsta rankorna har jag sparat för att göra kransar av. De löv som hamnat på uterumsgolvet har jag sopat bort men än finns massor av löv kvar på grenarna.
Vi har ett blåregn vid ingången. Det har blommat med några enstaka blommor några gånger men nu tycker jag att det fått chans att visa vad det kan. I vår skall det grävas upp och under vintern skall jag fundera på var jag skall placera det. Det får bli i stugan vid Vänern för där sitter redan en avläggare till den här plantan och den plantan har blommat fint i flera år. Det kanske är dags att försök att få upp en rosenbåge någonstans där ute. Rosor fungerar inte där p.g.a. rådjuren men blåregnet kan de gott beskära. Det mår bra av att bli lite ansat. Ett angenämt problem att lösa i vinter!
Nu beskar jag iallafall blåregnet ordentligt och tog hand om de rankor som var lagom tjocka för att inte brytas om man flätar med dem. De skall jag använda till strutar att lägga talgbollar i. Nu behöver jag bara lite stabila grenar att fläta kring. Det blir ett roligt experiment att ta itu med någon av de regniga dagar som väntar enligt SMHI.
Trädgården ser riktigt hyfsad ut nu. Plattläggningen som vi kämpat med i flera år är så bra! Det blev så rent och snyggt om man jämför med de 35 år gamla mossiga plattorna. I vår väntar resten av baksidan på att snyggas upp. Jag vet hur jag vill ha det så det är bara att sätta igång när tjälen går ur jorden. Jag har tjuvstartat genom att sätta lökväxter med vita blommor och gräva upp de växter som breder ut sig för mycket för att ge plats för perenner som är vita. Det blir också nåt att fundera på i vinter. Vad finns det för växter som har vita blommor och som trivs i norrläge?
Jag har satt snödroppar, aftonstjärnor och två vita hundtandliljor. Jag älskar hundtandliljor och har en hel del gula. Nu hoppas jag på att de här två vita skall klara vintern. De var hemskt dyra så det blev bara två stycken.
På spisen puttrar en härlig höstgryta. När maken spelat klart sin antagligen sista golfrunda för året skall vi njuta av den. Den doftar ljuvligt av lök och morötter från landet. Skörden av lök var enorm - morötterna var få och små!
Kanske hösten inte är så dum iallafall. Bäst att acceptera och göra det bästa av den. Det känns bättre nu när höstjobbet ute är avslutat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar