Jag gillar att ta vara på rester och alla delar av växter. Får jag kokt potatis över en dag kan de bli till potatisbullar nästa dag, sista biten på osten river jag och fryser in eller skär till fåglarna o.s.v.
Det är egentligen bara fantasin och lusten som sätter stopp.
Idag promenerade jag och yngsta barnbarnet till vår lilla kvartersaffär för att köpa frimärke. Alldeles innanför dörren kan man ofta hitta varor som närmar sig "bäst före datum". Där kan man göra fynd! Inte för att jag är snål utan för att känna att den varan jag köper kommer i alla fall inte att slängas.
Idag låg där massor med påsar med ekologiska bananer som såldes för halva priset. Bananerna hade små bruna fläckar och i kassan påstod man att de inte går att sälja till fullpris då. Själv tycket jag bäst om bananer som är väl mogna. Med hem kom naturligtvis en påse med sex stycken helt ätliga bananer.
I fruktskålen låg redan flera bananer. Alldeles för många för att jag skulle hinna äta upp dem och de sex nyköpta innan de var alldeles för mogna. Det fick bli banankakor istället. Nåt gott till kaffet på fars dag skulle jag ändå fixa innan helgen.
Så började då letandet efter bra recept. I min egen handskrivna receptbok fanns den mjuka banankakan jag brukar göra. Där kom två bananer till användning. I den skall det också vara filmjölk. Det hade jag inte nån men däremot turkisk yoghurt som började bli gammal. Bra då kom den till användning också.
Det här kakan bjöd någon på när jag jobbade mitt första år, 1972 lär det ha varit. Den innehåller havregryn, olja och farinsocker vilket gör den både mäktig och lite tung i konsistensen. Bananerna är mosade och de och apelsinskalet som man river i ger en härlig smakkombination.
Nu fanns det ytterligare fyra bananer att ta om hand. Efter en hel del letande hittade jag ett havremuffinsrecept i boken "Smaker från Saltå kvarn". Det skulle inte vara banan i de muffinsen men jag skivade två bananer och stack ner skivorna i muffinsen innan jag gräddade dem. Muffinsen innehåller både kanel och hackad choklad. Både två smakerna passar bra till banan. Det skulle också vara hasselnötter i dem men dem bytte jag till solrosfrön. Ett byte jag ofta gör då det är både billigare och faktiskt lika gott.
Jag använder silikonformar men har bara 12 st så oftast får jag ta till pappersformar också.
De sista två bananerna fick hamna i min vanliga Fyriskaka från "Sju sorters kakor". Det är ett recept jag ofta återvänder till. Enkelt och oftast blir det mycket lyckat. Fast det händer att jag förändrar det
lite för mycket och får ett annorlunda resultat än jag tänkt mig. Det ändringar jag gjorde idag fungerade bra tycker jag. Jag tillsatte ca en halv deciliter kakao till smeten och bytte ut mjölken mot sur grädde. Även det nåt jag skulle fått slänga om jag inte bakat av den. Istället för äppelskivor la jag skivad banan tätt uppe på kakan innan jag gräddade den.
Kakan är bakad i en återanvänd folieform. Tar man bara ur kakan innan man skär kan man använda formen många gånger. Miljövänligt!
Nu har jag provsmakat alla tre sorterna och blev nog mest nöjd med "Fyriskakan". Den påminner lite om kladdkaka, en torrare sån. Jag skulle tro att det är bananerna som gör den så saftig.
En lyckad dag med tre sorters kakor tack vare en påse med bananer som kanske hade slängts annars. Samtidigt fick jag bakat till Fars dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar