lördag 31 mars 2012

Stekt salt sill

När jag var 9 år gammal fanns det ett radioprogram som jag glömt namnet på men som alltid hade ett inslag om Morokulien. Programledare var Lennart Hyland.

Morokulien var (är) ett område precis vid svensk-norska gränsen och ordet kommer av det norska ordet morro och det svenska kul som ju betyder det samma.

I programmet utlyste man en tävling om det bästa  sillreceptet. Det skulle få bli nationalrätt i Morokulien. Jag vet inte om jag kommer ihåg det helt rätt men så här gör iallafall jag.

1. En fryst saltsillförpackning tinas och urvattnas ca 1 tim

2. Stek lätt en skivad stor lök.

3. Torka sillfiléerna och vänd dem i grovt rågmjöl.

4. Varva sill och lök i en ugnfast form. Häll över lite grädde och stek i ugnen tills fisken går att dela lätt med en gaffel.

5. Servera med lingonsylt och vispad grädde. Det är jättegott med kokt mandelpotatis till.

Jag hade helt glömt bort det här receptet. Vi åt ofta Morokuliensill i mitt föräldrahem men som vuxen hade jag inte lagat det förrän för några år sedan. Det är en härlig smakkombination med den salta sillen, sura och friska lingonsylten och den milda grädden. En rätt värd att pröva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar