Marcusdagen infaller 25 april. Det kan vara början på våren. Ibland har det varit riktig sommarvärme den dagen. I år verkar det som om vi får ta på oss ylletröja om vi skall fira dagen med fika utomhus. För firat har vi gjort genom åren. För 35 år sedan startade en tradition som sen höll i sig i många år. På Marcusdagen skulle mor köpa en jordgubbstårta. Detta skulle ske hur tomt det än var i plånboken två dagar före löneutbetalning.
På området där jag jobbade då fanns ett underbart kondis. Trots att det låg mitt i ett typiskt 70-talsområde bakade man och sålde de mest fantastiska bakverk. Lagom till Valborg sålde de en tårta gjord på en tunn sockerkaksbotten med mandel i. Över den låg ett tjockt lager med jordgubbar täckta av jordgubbsgelé. På 70-talet var det inte så vanligt att man kunde hitta jordgubbar för försäljning i april så tårtan blev verkligen ett vårtecken. Idag är kondiset sedan många år borta. Nya ägare tog över och så småningom tappades kvalitén på det man producerade bort. För att få tag på en jordgubbstårta fick jag leta runt stan och aldrig var de lika goda som orginalet.
Sonen växte upp och traditionen bröts av studier på annan ort och senare av flytt många mil hemifrån. Marcusdagen glömdes bort vissa år andra år skickades en slant till att köpa något gott till fikat efter jobbet. Men någon jordgubbstårta hittades aldrig. I påskas pratade vi om Marcustårtan och hur god den var. Varför kan man inte hitta något liknande nu för tiden?
I helgen besökte vi sonen med familj. I familjen finns nu ännu en Marcus. En Marcus som älskar att baka. Eftersom han skulle vara ensam med farmor och farfar under lördagen hade vi bestämt oss för att baka. Kanske skulle det gå att få till en namnsdagstårta till Marcusdagen.
Jag hade mina funderingar på hur den skulle bakas och letade reda på Fyriskakan i "Sju sorters kakor". Jag använde det receptet men tog ½ dl mindre med mjöl. Istället rev jag ca 100 g mandelmassa och blandade i smeten. När kakan svalnat "dränkte" jag den med lite saft. Sen la jag skivade jordgubbar på och täckte med en gelé gjord på hallonsaft (i brist på saft av jordgubbar). Tårtan såg verkligen läcker ut! Den stora frågan var ändå om den smakade på rätt sätt!
När resten av familjen kom hem kunde vi inte låta bli att provsmaka trots att det var några dagar kvar till Marcusdagen. Tårtan fick godkänt och sonen tycker att den smakade nästan lika bra som orginalet. Antagligen finns det inte något kvar att kalasa på den 25:e men vad gör det! Det blev iallafall en Marcustårta i år också. En ny tradition kanske är startad!
Tyvärr glömde jag att fota tårtan så jag får väl baka en till när mina egna jordgubbar mognat. De är ju också mycket godare än de som flygits hit från fjärran länder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar