torsdag 18 december 2014

Sannas docka


Lilla Sanna skall få en docka i julklapp. Vi hittade en mjuk och go docka på IKEA. Den passar bra till en liten flicka men den hade bara en tunn T-shirt och ett par trosor på sig. Det skulle bli alldeles för kallt tyckte jag. I garderoben ligger massor med tyger och garner som bara längtar efter att bli använt.

Byxorna sydde jag av ärmarna på en tröja med trasigt blixtlås. Utan mönster blev de lite korta i midjan. Jag har ritat upp ett mönster som jag bara behöver ändra lite på för att kunna använda det i fortsättningen. För visst måste dockan få fler kläder i framtiden.

Tröja och mössa är stickade i ett restgarn med stickfasthet 20 m på 10 cm med strumpstickor 3½.
Jag stickade tröjan på samma sätt som jag stickade flera tröjor till mina egna barn på 70-talet. Inga sömmar och smidig att ta på för en liten dockmamma.

Mössa har samma mönster som tröja. Det är bara några färre maskor. Jag brukar göra mönster där maskantalet är delbart med fyra. Mössa avslutade jag som man gör med sockor men slutade tidigare.

Här kommer de anteckningar jag gjorde när jag stickade. Kanske vill någon använda det.


Tröja och mössa till mjuk IKEA-docka

Garn: 20 maskor stickor 3½ blir 10 cm

Strumpstickor 3½

Tröja
Lägg upp 88 maskor och fördela på 4 stickor.

Sticka 6 varv resår 1 rm, 1 am.

Sticka slätstickning till arbetet mäter 10 cm- Den här delen har jag mönstrat eftersom det är enkelt att sticka mönster när man stickar på strumpstickor eller rundsticka.

Dela arbetet i tre delar. På första stickan har du 44 m, de två andra stickorna har 22 m var.

Du har nu delat upp för ett bakstycke och två framstycken. För att få överdelen smidig och lätt att ta på dockan stickar jag den i resårstickning, (1 rm, 1 am ). Om du vill kan du sticka alla tre delarna samtidigt.

Om du vill kan du plocka upp 4 m på vardera framstycke för att göra en knappslå mitt fram. Jag brukar göra två knapphål över två maskor på ena knappslån.

Sticka tills framstyckena mäter 6 cm.

Maska för halsen så att du har 11 m kvar. Sticka vidare 6 varv på dessa maskor.

Spara maskorna på stickorna.

Sticka till bakstycket mäter 6½ cm. Maska av de mittersta 22 m. Sticka vidare 4 v på vardera sida om mittmaskorna.

Jag stickar ihop axelmaskorna genom att ta en maska från framstycket och en maska från bakstycket och maska av. Man kan naturligtvis maska av dessa maskor och sen sy ihop som vanligt.

För ärmarna plockar jag upp 44 maskor på 4 stickor och stickar slätstickning i 8½ cm. Avsluta med 6 varv resår innan du maskar av.

Nu är tröjan klar utan att du behöver sy några sömmar. Det är bara att fästa trådar kvar.

Mössan
Mössan stickar jag som tröjans nederdel men på 76 m. Sticka 10 cm.

På första stickan och tredje stickan maskar tar du in 1 m genom att lyfta första maskan, sticka en maska och dra den lyfta maskan över den stickade.

På andra och fjärde stickan stickar du ihop första och andra maskan.

Upprepa dessa intagningar varje varv tills du har 36 maskor kvar. Maska av som på tröjan eller maska av och sy ihop mössans topp.

Gör två snoddar och sätt i tofsar. Sy fast i de två hörnen.

Fäst trådarna.



onsdag 17 december 2014

Virkade stjärnor

Tjugo år gammal älskade jag att virka. Det blev ett otal små dukar och nästan alla bestod av en massa stjärnor. Inga av dessa dukar har jag egentligen använt, i alla fall inte de senaste 40 åren. Det var roligt att virka men jag kunde inte hitta något bra användningsområde för just den sortens dukar.

Nu, evigheter senare, fick jag för mig att jag skulle virka stjärnor för att pryda mina julkort med i år. Jag försöker att variera korten men nästan alltid är de hemgjorda. Eftersom det är samma mottagare varje år behövde jag ett nytt motiv. Då kom jag ihåg min fina bok med virkade stjärnor, inköpt på rea någon gång omkring 1970. Efter att ha letat någon timma insåg jag att en "virkskatten" försvunnit i någon av alla utrensningar som skett sedan 1970. Bara att acceptera att återigen saknade jag nåt jag slängt. Det blir ofta så med mönster och material man tror att man aldrig mer skall använda.

Nu finns som tur är Internet och efter en hel del bloggande fann jag en stjärna som med lite bearbetande passade mig. Den hittade jag inte på nätet utan i en gammal Allers jultidning. Mönstret var med 12 spetsar och med större "blommor" på spetsarna. Jag valde att göra 10 spetsar och att ha en mindre "blomma". Jag använder också en finare virknål för att få mer stadga i stjärnan.

Det tog inte lång tid att få ihop stjärnor till julkorten (de gamle som brukar få julkort har tyvärr minskat till antal under åren). Under tiden jag virkade funderade jag på fler sätt att använda stjärnorna. I hallen hänger en gren som jag brukar dekorera med tomtar och hjärtan. Efter att vi tapetserat om passar inte rött in så bra men vita stjärnor skulle nog bli perfekt. Jag stärkte några stjärnor med florsocker+vatten som fått koka ihop lite.
Tyvärr syns inte det vackra skuggmönstret som stjärnorna gör på väggen.

Det blev några stärkta stjärnor över. De har jag satt bland julblommorna. Speciellt snyggt tycker jag att gruppen med julrosen blev när den dekorerades med en stjärna.

Lite dålig skärpa men här ser du en annan stjärna. Den blev för stor för julkort men här passar den bra.

Nästa projekt är att göra några stjärnor som tillsammans med vita sugrör och lite annan dekoration skall bli en krona att hänga över matbordet. Kanske genomför jag detta i år. Kanske får det vänta till nästa jul.
Ytterligare ett sätt att använda stjärnorna är att hänga dem i julgranen!
I brist på riktiga snöstjärnor får vi njuta av dessa konstgjorda tills vidare. Jag längtar efter den riktiga snön och hoppas att de virkade kan locka hit något moln med snö någon av de närmsta dagarna.

Mönster till stjärnorna: (obs - jag är inte så bra på att skriva mönster, kanske kan du se på första bilden hur stjärnan är virkad.)

Börja med en ring av 10 luftmaskor
Varv 1: 20 stolpar kring ringen. Börja med 3 luftmaskor som får bli första stolpen. Avsluta med en smygmaska i tredje luftmaskan i första stolpen.
Varv 2: En luftmaska sen en fast maska i den första riktiga stolpen. 5 luftmaskor, hoppa över en stolpe och gör en fast maska i nästa stolpe. Detta upprepas tills du har 9 maskbågar. Avsluta varvet med 3 luftmaskor och så en stolpe som fästs i den första fasta maskan. Härifrån startar nästa varv.
Varv 3: Gör 9 luftmaskor, en fast maska i första luftmaskbågen på förra varvet. Fortsätt så varvet ut tills du har 10 maskbågar. Avsluta med en smygmaska i stolpen på förra varvet.
Varv 4: 4 fasta maskor om maskbågen, 3 luftmaskor, fäst med fast maska i första luftmaskan, 3 luftmaskor, fäst på samma ställe, 3 luftmaskor, fäst ytterligare en gång på samma ställe, 4 fasta maskor. Upprepa detta i alla luftmaskbågarna.

Lycka till!

måndag 15 december 2014

Tankar några dagar innan julafton

Efter några dagar då jag fixat det sista på en hel del julklappar längtar jag efter att göra nåt som inte måste bli bra. Lusten att experimentera finns alltid och nu har så mycket tid gått till att göra saker som jag kan ge bort eller sälja.

Egentligen tänkte jag sticka en vante i tvåtrådigt svenskullgarn. För några veckor sedan stickade jag vantar efter en bild en kompis hittat på nätet. Efter tre par vantar fick jag fram en vante som blev riktigt bra. Det var resterna av de garner jag köpt till de två första paren. De är stickade i Tova som är ett väldigt härligt garn. Eftersom jag har massor med svenskullgarn liggande tänkte jag sticka upp en vante att ha som mönster i fortsättningen eftersom jag sålt ett par och ger bort de två andra paren i julklapp. Det var också rätt typiskt för det par jag sålde var det jag egentligen hoppats få kvar för att ha som hjälp när jag skall sticka nya i framtiden.

När jag letade i kassarna med svenskullgarn upptäckte jag att jag bara hade oblekt och riktigt ljusgrått kvar i det tvåtrådiga garnet medan det fanns tre grå nyanser av det tretrådiga. Jag vill gärna ha en vante i ljusgrått med mönster i mörkgrått och oblekt. Kanske går det att sticka i det tretrådiga? Det är inte speciellt grovt och jag misstänkte att det tvåtrådiga är väl tunt. Jag kan ju alltid göra ett försök!

Så när kvällen kom idag och jag kände att jag längtade efter en stickning efter att virkat stjärnor (bilder kommer nog i morgon) i fler kvällar plockade jag fram garn och stickor, la upp de 56 maskorna och började sticka. Redan efter två varv kom tankarna .......

1.Visst känns det lite för hårt med stickor nr 3. Kanske kan jag ta ett halvnummer grövre......

2. När jag gjort det blir det jag stickar väldigt stort. Alldeles för stort för ett par vantar. Jag kan nog tova dem i maskin för att de skall bli lagom stora......

3. eller kanske skall jag använda mönstret till sockor istället. Det skulle nog kunna bli snyggt.

Så här blir det väldigt ofta när jag skall göra nåt. Jag vet inte alltid hur slutprodukten kommer att se ut eller om det ens blir det jag tänkt från början. En del kallar det kreativitet  och kanske är det kreativt. Jag vet bara att det ofta slutar helt annorlunda än jag tänkt mig.
Nu satte jag mig vid datorn istället och låter nog stickningen vila till i morgon. Då kanske det blir ett par vantar i alla fall. Jag har nämligen tänkt om medan jag skrivit!
Jag skall besöka min garnaffär och köpa mer Tova-garn för att sticka vantarna. Visserligen kommer svenskullgarnet inte till användning - om jag inte stickar ett par sockor när jag är klar med vantarna. Det skulle nog kunna bli snyggt med det mönstret (om jag inte gör om det innan jag kommer så långt som till att sticka sockorna). Vi får se, alltid blir det något!

torsdag 4 december 2014

Fantastisk busstur

Efter en lång promenad ner till stan skall jag ta bussen hem. Bussturerna i stan brukar inte bjuda på några överraskningar direkt men idag hände det!
Redan när jag står i kön in i bussen förstår jag att något särskilt hänt för alla före mig stannar till och ser väldigt undrande ut när de kommer in i bussen.
När det blir min tur att kliva på förstår jag varför. Bussen är julpyntad!
Först ser jag girlangerna, sen knippen med julgranskulor, stjärnor i fönstren och när jag skall sätta mig ner ligger det en liten kudde på stolen. Över ryggstödet hänger en pläd!
Vilken fantastisk busstur det blev. Alla ser glada ut och folk pratar med varandra! ara att se minerna på de som kliver på under resan är en upplevelse.

Vilken härlig idé! Den bussturen kommer jag inte att glömma. Nu är jag bara ledsen över att inte ha en telefon med en bra kamera. De kort jag tagit gör verkligen inte rättvisa åt den som pyntat bussen. Ni får tro mig när jag säger att det var mysigt värre. Det enda jag saknade var glöggen!

Tack Karlstadbuss för en härlig upplevelse i decembermörkret!

tisdag 2 december 2014

Granrisbock

Så blev det en bock i år också! Varje år tror jag att det är den sista jag klär. Det är INTE det roligaste jag gör innan julen men en av de mer uppskattade sakerna. Därför fortsätter jag år efter år. Detta är den sjunde gången!

 
 
Först skall man hitta "skelettet" i förrådet. Hitta brukar gå bra men att få fram det är värre.
Riset har jag tagit vid stugan där vi har bra granar. Det behövs också en massa tråd. I år var metalltråden gammal och spröd och det gjorde jobbet lite knepigt eftersom tråden gick av ett antal gånger.
Det här "skelettet" tillverkade elever när de var ute på praktik. Det är så bra gjort och bocken har precis det utseende jag vill. Sen gäller det att jag gör mitt jobb för att slutresultatet skall bli bra.
 

 
Efter 1 timma har jag kommit så här långt. Benen är klara. De är enklast att klä. I år gjorde jag nos och hals före kroppen. Det gick bra men det är bättre att klä kroppen först.
 
 

Ytterligare en timma har gått och kroppen är klar. Nu skall hornen kläs med kort ris. Det är svårt att hålla riset på plats och samtidigt snurra runt tråden. Speciellt då man gör det andra hornet och det börjar blir lite trångt.

 
 
Bocken är klar efter nästan tre timmar. Återstår bara att bära ut den på gården. Det får vänta tills vi är två som bär. Stommen är tung och tillsammans med allt granris blir den för otymplig och tung för en person.
 
Nu skall den pryda sin plats i åtminstone två månader innan den åter skall kläs av och förvaras 10 månader i förrådet.
 
 
 
 
 
 


Äntligen Advent

Varje år är det likadant! Under mörka och tråkiga november längtar jag efter att december skall komma. Då skall jag bara njuta av julmusik, julmarknader och allt annat som hör december till. Tyvärr förbereder jag inte mig speciellt bra inför en månad då jag tror att jag kan njuta av att bara göra roliga saker. Jag borde alltså använda november till de tråkiga förberedelserna inför jul för att bara göra roliga saker i december. Naturligtvis lär jag inte av misstagen och har även i år en hel del måsten att ta itu med i december.

Bordet blev fullt. Som vanligt sålde sittdynorna bäst.
 
Första adventshelgen tillbringades som vanligt i stugan och som vanligt var det ett antal julmarknader i de små byarna runt omkring. Själv tillbringade jag hela lördagen på julmarknaden på vårt "bruk". För andra året har man julmarknad där och det är en så mysig stämning så de sex timmarna där försvinner snabbt. Jag hade en hel del alster att sälja och visst sålde jag lite grann men det är ändå inte det viktigast. Viktigast är att få chans att träffa alla dessa mysiga människor. I år var det ovanligt mycket barn och ungdomar där viket var speciellt roligt. Det visar att bygden inte helt dör ut med min generation. Många hade också passat på tillfället att besöka fler marknader och åkt runt i byarna.
De här vantarna hade jag gärna haft osålda. Nu stickar jag ett nytt par till mig själv!

Efter marknaden var vi bjudna till en kusin på en helt makalös middag där älgsteken smakade ypperligt efter en lång dag utan mat.

Helgen avslutades med besök av barn och barnbarn. Ett mycket överraskande och uppskattat besök.

Växthuset är roligt att pynta inför jul.


När vi är tillbaka efter jul blir det mysigt att sitta ner med en varm kopp choklad i ett julpyntat växthus.
 
Men tills dess stänger jag dörren och går in och värmer mig.
 
Inne i stuga är allt klart inför nästa besök.
 
Nu är jag tillbaka i stan igen och här väntar ett tanigt julbocksskelett på att kläs. Kanske tar jag itu med detta något tråkiga jobb i eftermiddag. Resultatet brukar bli så bra att jag glömmer slitet efteråt!
Bild på bocken kommer i nästa inlägg! Nu väntar en skön promenad medan det är hyfsat ljust ute.

Årets sista ros?

måndag 24 november 2014

Vinterhärdiga fuchsior

Nu har vi verkligen haft några grå och trista dagar. Värmen finns fortfarande kvar och mitt på dagen sken solen en liten stund idag. Då närmade sig termometern 10 grader och jag passade på att ta en kopp kaffe i trädgården och samtidigt fotade jag mina fantastiska fuchsior. Jag kan inte se mig mätt på dem. I våras fick jag vänta  länge innan de visade minsta tecken på liv. Jag hade t.o.m. börjat gräva upp den ena när jag såg att det kom gröna små skott nere i jorden. Jag planterade dem förra sommaren men hade gett upp hoppet om dem. Den rabatt de är planterade i har jag slarvat med eftersom den låg bredvid den nylagda plattgången. Där hade det hamnat både sand och betong från de gamla trasiga plattorna. Etiketterna har försvunnit från båda plantorna och det är jag lite ledsen över. Jag får leta på nätet bland härdiga fuchsior för att hitta deras namn.
I sommar har jag planterat ytterligare sex stycken härdiga fuchsior så våren kommer att bli orolig innan jag ser om de lever. Men än är det långt dit och nu skall jag gå ut och njuta var dag av de två som blommar så fint.

Även en del av rosorna blommar och den här lilla sötnosen hade jag inte upptäckt förut. Det är en sån där lite krukros som man kan köpa billigt i vanliga livsmedelsaffärer under våren. Den har blommat hela sommaren och kommer nog att hålla ut några dagar till för än verkar det inte komma någon kyla.

 
Att julrosorna har konstiga blomtider är jag van vid. Den här blommar alltid före jul och i år verkar den vara tidigare än vanligt. Kan det bero på att den är köpt i blom i december? De jag sått själv blommar som de ska i februari. Nu har jag köpt en som jag har i en kruka ute. Det blir spännande att se om den fortsätter att blomma före jul även nästa år när den får sitta i rabatten.

 
Visst är det fantastiskt att kunna njuta av blommande rabatter mitt i november. Nu gäller det att njuta för kommer kylan är blomningen över och sen är det några tunga månader innan vårblommorna tittar fram.

Julbak

Efter en helg fylld av kakor och tårtor borde intresset för bakverk vara väldigt lågt. Vi har haft barndop och barnets moder hade bakat massor av småkakor i miniformat, en morotskaka och en helt underbart vacker tårta. Själv bistod jag med rosa och vita "dammsugare" och lemon-curdfyllda små formar.
När jag vaknade i morse kändes det verkligen inte som om det skulle bli bakning jag skulle ägna dagen åt. Med krasslig hals och huvudvärk ville jag helst bara ligga kvar i sängen. Lite sliten var nog både kropp och huvud efter att hyst in ett antal barn och barnbarn under helgen. Jag började dagen med att "städa bort" dem och sen verkade det som om krafterna hade runnit till. Jag var lite sugen på saffransbak efter att fått en kort glimt av hur man bakade saffransbullar på TV på morgonen. Hade jag varit lite piggare hade jag nog letat reda på programmet på SVT Play för det var en hel del bra tips som jag ramlade in i.

Jag har hittat ett recept på saffransbröd bakad på vetesurdeg. Receptet kommer från ett surbrödsbageri som slagit sig ner i vår stad. De bakar helt underbart bröd och jag var allt bra nyfiken på hur det skulle fungera med surdeg i vetebröd. Jag startade surdegen i förra veckan så den hade hunnit komma igång ordentligt. Jag tyckte visserligen att den var lite för lugn, inte speciellt mycket bubblor, för att vara klar men vågade mig på ett försök i alla fall.

När jag gjort fördegen blev jag förvånad över att den jäste så bra. Däremot tyckte jag att de utbakade bröden jäste dåligt. På TV hade de jäst brödet i ugnen med bara lampan tänd och med en karott med hett vatten i botten på ugnen. Så gjorde jag också men eftersom jag hade flera plåtar gjorde jag som jag brukade och ställde plåtarna på kastruller med hett vatten för att få en bra jäsning. Trots detta jäste det lite dåligt.
När brödet kom in i den heta ugnen satte jäsningen igång bättre och allt brödet blev högt och fint, både lussekatterna, kransen och längderna.

Jag hade också lite kvar av pepparkaksdegen jag satte i fredags. Den hade vilat utomhus i väntan på att huset skulle bli lugnt. Mitt pepparkaksrecept är så fantastisk. Jag har haft det i många år och det är lika bra alla år. Kakorna kan kavlas riktigt tunna och de bli så härligt knapriga när de är färdiga. Jag vet inte var jag fått receptet ifrån men jag kallar det för "världens bästa pepparkakor".

Efter att ha lyckats med två bakprojekt känner jag mig nöjd med dagen och kan avsluta den med några varv på ett par grå vantar som antagligen kommer att bli julklapp om precis en månad. Frågan är bara om saffransbrödet och pepparkakorna finns kvar då"


 
 
Här är receptet på pepparkakorna:
 
100g smält smör
1,5 dl ljus sirap
250g socker
1,5 dl lätt vispad grädde
500-700 g vetemjöl
1/2 msk av vardera nejlika, kanel, ingefära och bikarbonat
 
Smör, socker, sirap och kryddor röres så att smeten svalnat och sockret lösts upp lite.
Rör i den lätt vispade grädden.
Bland lite av mjölet med bikarbonaten och rör i detta i smeten. Rör sen i mjöl lite i taget tills du får en smidig smet. Jag brukar använda lite drygt 500 g mjöl. Resten går åt vid utbakningen.
 
Låt degen stå kallt över natten.
Kavla ut så tunt som möjligt och grädda i 175 grader tills kakorna får en fin färd.
Degen kan sparas i flera dagar om den står riktigt kallt.
 
Saffransdegen  gjorde jag så här. Det är lite förändringar jämfört med grundreceptet. 
 
Fördeg:
350 g vetemjöl
15 g socker
2,5 dl mjölk
1,5 dl vetesurdeg
15 g jäst
 
Knåda på låg hastighet i ca 5 min. Täck och låt jäsa i ca en timma.
 
Deg:
Låt fördegen ligga kvar i bunken. Tillsätt:
ca 250 g vetemjöl
knappt 100 g socker
10 g salt
1 g saffran
1 ägg
 
Arbeta degen väl på låg hastighet i 5 min. Tillsätt smöret delat i bitar och öka hastigheten. Arbeta degen i 10 min. Jäs i ca 30 min väl täckt med plast.
Forma degen till lussekatter eller längder.
Mina längder är fyllda med en blandning av riven mandelmassa och mjukt smör. Blandningen är smaksatt med rivet apelsinskal. Ibland smaksätter jag med kanel.
 
Lycka till med julbaket. Själv skall jag ligga lite lågt i år och bara baka struvor, fruktkaka och saffranskaka. Det finns säkert nån annan i släkten som gärna ställer upp med småkakor!
 

torsdag 6 november 2014

Sannas tröja


 För någon månad sedan föddes den första flickan i släkten på över 30 år. När mitt första barnbarn skulle födas köpte jag ett häfte med mönster till stickade babykläder. Där hittade jag den här ljuvliga koftan. Sedan dess har det bara fötts pojkar!
Så kom då lilla Sanna och äntligen fick jag leta reda på koftmönstret.
Nu längtar jag bara efter att hon skall växa i den för än är den allt bra stor.


Restgarnsmuddar



Häromdagen la en kompis ut en bild på vantar med ett härligt mönster. Nu har jag försökt att rita upp delar av det och använt till muddar. Efter tre försök har jag hittat det mönster jag kommer att använda i fortsättningen. Det är de översta som går mest i rött. De nedre vänstra är de första jag stickade. De blev lite rörig. Nästa försök är de nedre högra. När jag stickade dem kom jag på att jag skulle spegelvända mönstret för att få symmetri.
Garnet jag använt är resterna från en barntröja och ett sockgarn. Stickor nr 3 fungerade bra.

måndag 3 november 2014

Höst i stan

En lång härlig sommar som följdes av en lång härlig höst, vad mer kan man önska av vädergudarna?
Förra veckan satt jag ännu på altan och åt lunch. Idag beundrade jag mina perenna fuchsior som blommar som aldrig förr i trädgården i stan. Samtidigt hittade jag knopp både i julros och vårcyklamen. Det är tydligen inte så enkelt för växterna att veta vilken årstid det är. Det är inte lätt för oss människor heller även om vi har både mängden soltimmar och kalendrar till hjälp att identifiera årstiden.

I förmiddags cyklade jag de 5 km till frissan. Regnet öste ner och termometern visade nära 13 grader. Det kunde lika väl varit en kylig sommardag som 3:e november. På hemvägen passerade jag en av kommunens planteringar där vita bukettrosor visade en sky av blommor. Cykelturen hem resulterade i ett hår som regnet droppade från - långt från den fina frisyr min kära Maggan fixat åt mig. Kändes lite snopet att titta sig i spegeln!

Nu när hösten väl kommit på allvar har jag äntligen kommit igång att väva. Förra veckan vävde jag klar en mattväv i vävstolen på landet. Den har suttit i hela sommaren utan att jag kommit igång att väva. Det är ett bra betyg på sommarvädret! Nu vävde jag i alla fall klar den och det blev några läckra dubbelvävda mattor. Det är en teknik jag inte provat förut. Roligt men både tid- och materialkrävande. När jag lyckats klippa tillräckligt med bra trasor kommer jag att sätta upp en likadan väv men med annat mönster. De mattor jag vävt ligger fortfarande och väntar på att fållas. Sen kan det bli bilder på dem.

I vävstolen här hemma har jag satt upp en ripsmatteväv. Det är en grund och smal vävstol som jag normalt bara väver löpare och panelgardiner i. Nu vill jag ha några mattor som skall ha samma mönster som de ripslöpare jag senare tänker väva. I stugan hinner jag inte väva mattor innan jul så det här blir ett spännande projekt.
Idag har jag vävt en matta och hittills har jag ett bra skäl och inga trådar som ligger fel. Det är svårt att säga hur tät mattan blir men med de tunna trasor jag har tror jag att kraften i slagbommen är OK. Tyvärr har jag räknat fel på det tunna inslaget så väldigt snöpligt tog det slut redan efter 1,5 m. Nu har jag beställt nytt och hoppas att det kommer snabbt. Samtidigt beställde jag material till de löpare som skall höra ihop med mattorna.

Under tiden jag väntar på vävmaterial stickar jag vantar. I år skall jag bara vara med på en julmarknad, den borta på landet, så jag behöver nog inte så mycket nytt. En kompis skickade en bild på vantar som hon hittat men där beskrivningen var på finska. Vantarna var så tydliga att det inte var någon svårighet att rita av mönstret. Det skall jag försöka att använda till mitt vanliga grundmönster. Först skall jag bara sticka klart ett par röd/vita vantar.

Det skall bli spännande att se när jag skriver härnäst. Det senaste året har det varit lite si och så med lusten och tiden att skriva. Kanske blir det bättre den här vintern - när och om den kommer.

tisdag 3 juni 2014

Intensiv maj

Ibland snurrar jorden lite extra snabbt. Det är vad den gjort för mig den här majmånaden.
Jag har bl.a. gjort mig av med en av mina trädgårdar. Det är helt utan saknad, ännu så länge, som jag släpper trädgården som innebar 50% gräsklippning, 40% ogräsrensning och blott 10% av den roliga delen med rabatter och blommor. Här har visserligen några generationer odlat marken och den var verkligen bördig och gav stora skördar. Nu får någon annan ta över både jobbet och skördarna!

När nu all flytt är klar kan jag ägna mer tid åt de två ställen jag har kvar.  Det finns allt en hel del att göra där också så jag kommer inte att bli utan jobb. Först och främst skall baksidan i stan färdigställas. Det är inte så mycket kvar men orken har inte riktigt funnits att sätta fart med det. I stan skall också all vitmålning sas över. Jag har börjat med det som är roligt, invändigt i "uterummet", men har mycket jobb kvar. Det får vänta till hösten för nu finns det så mycket växtlighet i vägen.

För rätt många år sedan köpte jag en liten buskpion-planta. Den satt helt fel i flera år. En knopp fick den vart år och den knoppen trillade av innan plantan blommade. För ett år sedan flyttade jag pionen och då satte den en väldig fart. På en sommar blev den dubbelt så stor och i år fanns det en knopp igen. I går slog den ut! Som jag har väntat på att få se vilken färg den skulle få!
 Så här såg buskpionen ut igår.
Och så här ser den ut idag!

För att få lite höjd i trädgården har jag planterat en hel del clematis. Många är köpta billigt på Lidl. Därför vet jag inte vad de heter. Ibland stämmer inte färgen på förpackningen med plantas färg så det blir en överraskning när de blommar.  Den här blommar för första gången nu och är riktigt läcker.

Här regnar det nu. Ett efterlängtat regn som verkligen behövs. När det håller upp i morgon skall jag plantera två New Dawn som ska göra våra två vinrankor sällskap.

lördag 3 maj 2014

Vårbruk

Som vanligt ligger allt annat än trädgårds- och växtjobb nere under våren. Datorn öppnar jag för att kolla posten och skriva mail nåt mer blir det inte under den här "jäktiga" tiden.
Så fort vädret tillåter tillbringar jag dagarna ute i nån av mina trädgårdar. De minskar i antal för nu är stället vid Vänern sålt. Mer om detta vid ett annat tillfälle.
 Det är löv och barr som skall bort så fort snön försvunnit och rabatter som skall städas. Sen är det dags att så och sätta potatis och lök. Vi får inte glömma gräset som växer så man nästan kan se det.
När vädret plötsligt slår om och snö och kalla vindar drar in finns massor att sysselsätta sig med inomhus. Alla sådder skall skötas, tomatplantor planteras om, småplantor sättas isär och så är det planeringen av sådder. När skall man så tomaterna? Är det för tidigt att så gurka och squash? Allt beror ju på hur våren utvecklar sig. I år har vi haft nattfrost väldigt många nätter.

Vädret har varit "lynnigt". Ena dagen behövs vantar, andra badar man för att den tredje dagen krypa in i vinterjackan igen. Både jag och växterna far lite illa av de här svängningarna. Perenner, buskar och träd klarar det bra men de växter jag håller på att avhärda mår inget vidare när det ena dagen är 20 grader varmt och nästa yr snön i luften. Det blir att plocka dem in och ut var och varannan dag.

Allt detta tar tid. Idag har jag förhoppningsvis planterat om tomatplantorna för sista gången och skolat om sommarblommor i bättre jord och större krukor. Nästa gång skall de ut i rabatterna här, på landet och i barnens trädgårdar.

Alla dessa mattrasor som jag skulle klippa i vår ligger oklippta. Kläderna jag skulle sy har jag inte ens köpt tyg till. All tid går till trädgårdsjobb. Nej, jag klagar inte. Det är det här jag längtar till hela långa vintern!

För första året blommar påskliljor och narcisser riktigt bra på landet. De kom ner i jorden i rätt tid i höstas.
Än ligger odlingslådorna tomma. Nästa gång jag kommer till landet skall de målas. Här skall det bli grönsaker. Lök och potatis är redan i jorden.

måndag 24 mars 2014

Betygshets

En gång i tiden satte jag betyg på barn som var 12 år gamla. Alla trodde att de var 4:or eller 5:or. Ja, kanske 3:or i några fall men ettor eller tvåor skulle de absolut inte få.
Sanningen var att det blev nästan bara 2:or och 3:or. Det var svårt att känna någon glädje den dagen betygen delades ut. För mig var varenda elev små kämpar. Några få hade familjer där de fick all hjälp att nå de högre betygen men de flesta kom från familjer med bara en närvarande förälder som slet för att få tillvaron att fungera eller familjer där det fanns sociala problem och missbruk. För många av de eleverna blev betygen precis det de inte skall bli - ännu ett bevis på att de tillhörde förlorarna. Allt vi vuxna i skolan gjort för att få dem att lyfta blicken över den miljö de levde i och visat dem att de också hade möjlighet att studera vidare raserades då de öppnade kuvertet med betyg som inte alls innehöll de 4:or och 5:or de förväntade sig.

En tolvåring har inte förmåga att se sig i förhållande till de mål som sätts upp för olika betyg. Vi vuxna skall ge dem positiv feedback och den suger de upp och kommer ihåg. Att vi samtidigt berättat hur de skall gå vidare med det de ännu inte nått faller oftast på hälleberget. Hur skall de då kunna förstå de betyg de får?
Min erfarenhet är att detta inte bara gäller barn som är tolv år utan även elever på högstadiet och inte minst elevernas föräldrar.

Idag kom då beskedet att vi skall vända de nedåtgående resultaten i skolan med att sätta betyg på 10-åringar. Har vår skolminister mött 10-åringar i skolan? Det har jag svårt att tro.
Jag har mött hundratals små årskurs 4:or. Små varelser som ännu inte hamnat i fack med namn som: misslyckad, ännu inte godkänd, inlärningssvårigheter o.s.v.
Nej de jämför inte varandras kunskaper eller förmåga att lära. Det de jämför är hockeybilder, hästar, dataspel och annat som hör barndomen tid.

Jag fick själv betyg redan i åk 2. Ett betyg som också bestod av en massa bokstäver. I mitt fanns inte bokstaven A med på mer än två platser. De där i ordning och uppförande. Inte ens lilla a fanns där, eller AB. Nej, många ba och b kunde jag se. Som tur var inga c - nåt som väl idag kan jämföras med ett inte godkänt betyg. Jag hade några minus också. Till mina föräldrars förvåning var mattebetyget bara ett b-. De uppfattade att jag faktiskt kunde räkna riktigt bra. Särskilt i huvudet. Men hade lärarinnan, som borde veta, satt ett b- så var det väl så att jag inte var någon duktig matteelev. Eller blivande idrottman eftersom även ämnet gymnastik, som det hette på stenåldern som det här handlar om, hade bedömts till b-. Mina föräldrar var minst sagt förvånade. De som ägnade så mycket tid med mig i skidspår, på isar, i vatten och med kullerbyttor och hjulande på gräsmattor hade förväntat sig att det skulle vara här min styrka fanns. Precis som i matematiken. Jag kunde känna deras besvikelse även om de aldrig sa nåt till mig.
Själv kände jag sen i flera år obehag inför mattelektioner och gymnastik. Inte blev det bättre av den s.k. hållningsgymnastiken jag fick gå på. Där skulle en lärare få mig att sluta kura ihop mig genom att jag fick gå med en ärtpåse på huvudet. Nu efteråt inser jag att det var bra men varför var det ingen som berättade för mig att jag såg ännu längre ut om jag kurade och att det var snyggt  att vara lång.

I sexan fick jag nya betyg. De sattes av en underbar lärare som lät oss räkna i huvudet, som berömde olika sätt att lösa uppgifter på och som värdesatte annat än "flyttande av siffror". Min klumpiga och "förväxta" kropp hade utvecklats motoriskt och på idrotten bedömdes mer än sättet vi rörde oss på. Betygen hade på några få år stigit till de små a som mina föräldrar nog trott att jag skulle få redan i tvåan. Mina älsklingsämnen skulle i fortsättningen vara matte och idrott. Det var inte så konstigt att jag sen valde just de ämnena att fördjupa mig i när jag utbildade mig till lärare.

Jag hade tur som hade föräldrar som talade om för mig att jag dög även om jag inte fick de höga betygen och att jag inte VAR betygen utan en människa som hade alla möjligheter i livet.
Jag mötte också lärare som ägnade sin tid med oss elever till att ge stöd och uppmuntran. Jag minns inte att vi någonsin pratade betyg i de åldrar man nu vill sätta betyg. Idag handlar alltför mycket i skolan om att bedömas. Och det i åldrar man inte förstår betygsättning.

Jag slipper sätta betyg och det är jag lycklig över. Jag ansåg under de 40 år jag jobbade att min uppgift var att försöka att lyfta varenda elev till den förmåga de hade och det under såna förhållanden att de tyckte att skolan var ett ställe man hade roligt och där man lärde sig spännande saker tillsammans med kompisar. Hur skulle jag klarat mina intentioner om jag samtidigt skulle betygsätta och bedöma de elever som ännu inte hade förmåga att förstå min betygsättning och bedömning.
Skulle de ha känt som jag gjorde med mina betyg i åk 2?

Förklara inte de dåliga skolresultaten med den "betygsfria skolan". Jag har jobbat i 40 år och bara satt betyg en enda gång i åk 6 och det på 70-talet.
Se istället på vad som hänt i skolan och samhället utanför skolan under de senaste 40 åren. Det är faktorer som betyder mer än de där betygen man fick i 6:an.
Vi kan inte genom att ge betyg gå tillbaka till 70-talet. Vi lever i en annan tid och får lov att lösa de problem som finns med andra lösningar än att ta till betygen som inte löste nåt då heller.
Ge skolan vad skolan behöver: arbetsro från reformer som är tagna ur luften utan forskning bakom, lärare med löner som de är värda, tid för lärare att syssla med det de är utbildade till och inte administrativa uppgifter men framför allt upprätta skolan och lärarnas anseende!
Se till att lärarna kan vara stolta över sitt yrke och sluta skylla allt som sker i samhället på skolan. Lita på att lärare med sin långa utbildning kan klara sitt uppdrag den dag de får de resurser de behöver för att lösa uppgiften!

Det här blev inget om växter eller hantverk! Nej här handlar det om det som i 30 år var mitt stora intresse. Ett fantastiskt yrke som var kreativt och spännande fram till den dag någon ändrade riktningen mot målstyrning och bedömning. Då trodde jag inte längre på det jag gjorde och då försvann glädjen och utan glädje var jag ingen bra lärare. Det kvittade hur bra jag var på att förklara mål för eleverna, skriva åtgärdsprogram eller iup:n. Fanns inte glädjen kunde jag inte ge mina elever det som de verkligen behövde: stimulerande arbetsuppgifter, arbetsglädje, trygghet, förmåga att se framåt, tro på att lyckas och att utvecklas till lyckliga vuxna.

fredag 21 mars 2014

Cyklamen blommar!

Titta vad jag hittade i min mörka och kalla trädgård! Är det inte fantastiskt med denna cyklamen som blommar i kylan.
Jag köpte en liten planta på trädgårdsmässan i Älvsjö i fjol. Planterade den och sen glömde jag den helt tills jag hittade några konstiga blad i rabatten i höstas. Innan snön täckte den hade det kommit upp en hel del knoppar och när sen snön smälte bort stack det fram massor med lila knoppar.

Ibland blir man positivt överraskad. Det här är ett sånt tillfälle. Jag har verkligen inte gjort nåt för att den här skönheten skulle klara sig! Men här står den och gör mig väldigt glad!

fredag 14 mars 2014

"Morgonstund har guld i mund"

Heter det mund? Eller skall det vara mun? Mun rimmar inte så jag skriver mund även om det verkar lite tyskt.
Halv 7 i morse: ombytt och färdig att börja röra på mig. Tre morgonpigga motionärer - nej en motionär och två starka, vältränade och morgontrötta ungdomar - i en jättelokal där musikens styrka var precis rätt för den tidiga timman.
Jag orkade upp redan före 6 och hann alltså njuta av att starta dagen lugnt innan jag tränade.
En träning som mest består i att "flytta på" maskiner. Så mycket vikt lägger jag inte på och inte stilar jag med skivstänger eller avancerade träningsapparater heller. Jag tar mina tre varv runt mina nio stationer. På det sättet tränar jag hela kroppen utan att slita på de gamla lederna och musklerna alltför mycket. Däremot har jag vågat mig upp på ett löpband de senaste veckorna.
Löpband! Jag har hävdat att kan jag inte springa ute springer jag inte alls. Jag ser joggandet som ett sätt att komma ut i friska luften och det gör jag fortfarande. Det som fick mig att våga mig på detta löpband var att jag som joggat upp till träningslokalen och sen hem efteråt upptäckte bastun! Visst visste jag att det fanns en bastu men i vintermörkret kändes det så mycket skönare att jogga hem, duscha hemma och sen starta dagen. Nu när det är ljust t.o.m. när jag ger mig iväg på morgonen känns det bättre att ta cykeln och sen duscha och basta på plats och starta dagen där. Jag älskar värmen i bastun och de gamla och stela lederna mår bra av bastubadandet också.
Med cykel kan jag få med mig varor från affären och komma hem visserligen lite senare men nyduschad och färdighandlad.

Nu sitter jag då här med en kopp te klockan nio och har klarat av alla morgonens sysslor. I tvättmaskinen ligger en tvätt som jag skall hinna hänga innan jag återigen tar cykeln och åker de 5 km ner till stan. Solen skiner än så länge men enligt prognosen skall det mulna och bli regn senare idag. Jag hinner nog uträtta det jag ska, ta en fika hos en gammal kollega och så cykla hem igen innan regnet börjar. Sen gör det inget att ägna resten av dagen åt städning.

Så här underbart kan man ha när man inte skall till något jobb. Det är inte alla dagar jag njuter av den fria tillvaron. Det kan gå slentrian i att vara ledig också.
Idag njuter jag iallafall!

onsdag 12 mars 2014

Små virkade djur

Några dagars virkning har resulterat i några små figurer och två kaniner. Det finns fortfarande mycket bomullsgarns kvar i restgarnslådan. Kaninerna skall ligga i babypaketen som jag stickar kläder till. Ett härligt sätt att bli av med restgarner samtidigt som de kommer till nytta. Smådjuren kommer så småningom att hamna i en mobil till skötbord eller babysäng. Jag lägger "på hög". Man vet aldrig när man får användning för dem.

Vårjobb i mars!

Vilka vårdagar vi har haft nu i början av veckan! Lusten att jobba utomhus finns även här i stan. Visserligen är den största delen av den pyttelilla trädgården i norrläge men jag startade med den långa och breda rabatten på framsidan. Där är det sol nästan hela dagen och där blommar krokus och snödroppar för fullt.
Alla gamla perenner är så skräpiga och döljer blommorna. Grannens jättetuja har skräpat ner med sina bruna kvistar. Solen värmer och det är jätteskönt på den här sidan av huset. På andra sidan har ännu inte tjälen efter nattens kyla släppt så där är det ingen idé att försöka få ordning.

Efter fem hinkar med tujakvistar och gamla perenner ser rabatten riktigt hygglig ut. Jag har under tiden funderat på hur den borde förändras. Nu sitter perenner och buskar lite huller om buller. Det behöver bli mer struktur för att de olika växterna skall komma till sin rätt. Jag skulle också vilja byta ut en del växter och förnya lite. Nu sitter det mest sånt som blivit över på andra ställen i den här rabatten.
Det där var gårdagens jobb. Idag har jag klätt av julbocken och rensat skräp i gången mellan grannhuset och vårt hus. Den är nylagd med ljusa plattor och riktigt snygg. Här behövs mer barkmull och så lite nya perenner till den rabatt som blev flera dm bredare när vi la plattorna.

Orken och lusten fanns även till att börja röja resten av trädgården. De få kvadratmeter som var kvar var snabbt avklarade. Jag skall göra om helt där senare i vår när det blir dräglig värme där. Än är det för kallt och jag har heller inte planerat klart. Men det är ett jobb jag ser fram mot!  Det skall bli så skönt att kunna känna att "hela" trädgården är färdig. Under de år jag jobbade var det aldrig tid över till den här trädgården som jag tillbringade så mycket tid i under vår och höst. Då "blundade" jag för hur det såg ut och bara önskade att det nån gång skulle bli tid över för det jätteprojektet det innebar att lägga nya plattor, bredda planteringar och plantera nytt. Nu är huvuddelen klart och det som återstår är det roligaste!

Nu visar väderleksprognoserna på kyla och snö. Kanske inte det jag önskar mest men tänk vad skönt det skall bli när snön försvinner och det är städat i trädgården. Bara att sitta i solen och njuta!

måndag 10 mars 2014

vårbruk

Jag har varit på landet några dagar.
När vi kom dit låg det fortfarande lite snö kvar på gräsmattan och i rabatterna. Den här tiden har vi aldrig varit där förut. Normalt har det varit v. 9 som varit veckan på landet. Nu när vi inte längre behöver bry oss om arbete kan vi ju åka precis när vi vill. Förra veckan var perfekt. Värmen hade kommit och OS var slut.

Här hemma var våren en bit på väg. Snödropparna blommade och några perenner började visa sig. På landet brukar det vara lite senare så jag hade inga stora förväntningar på att hitta några lökväxter där. Det har varit en konstig vinter det märks för där borta i Bergslagen blommade snödropparna för fullt och andra lökväxter hade kommit längre än här i stan. Det upptäckte jag när snön försvann från rabatterna.

De första dagarna var det grått och fuktigt. Mot slutet av veckan blev det bättre och solen sken nästan hela lördagen och söndagen. Termometern rusade uppåt och när vi lämnade stugan på söndag eftermiddag var det hela 16 grader varmt. Under resan hem sjönk temperaturen mycket och här i stan kunde vi läsa av 10 grader. Tänk att det kan skilja så mycket på de 16 milen mellan platserna.

Det blev lite jobb gjort de sista dagarna. Jag har svårt att sitta stilla i solen så jag började rensa bort löv och barr ur rabatterna. Det blir en fantastisk skillnad och även om skräpet kunnat ligga kvar länge än och skydda jord och växter kunde jag inte låta bli att städa undan vintertäckningen. Under den fanns mycket spännande. Jag har inget minne av att jag satte så mycket lökar i höstas men det måste jag ha gjort. Det är mest smålökar som snödroppe, pärlhyacint och scilla. Jag älskar dessa de små första blommorna och njuter mer av en ensam snödroppe än jag gör av en ståtlig pion några månader senare.

Vi har en slänt med nyponrosor och lite äldre rosor. Slänten är som hela trädgården en sten- och grusöken. Nu har rosorna äntligen anpassat sig till att växa där. Det betyder att de är både glesare och mindre än de skulle vara i riktig jord. Det gör inte så mycket - jag måste bara hela tiden låta bli att jämföra mina växter med de som växer i bördig jord.
De små "morsdagsrosorna" har brett ut sig mycket de senaste åren och letat sig utanför rabatternas stenkanter. Jag hade valet att endera klippa av dem eller bredda rabatterna. Jag valde det jobbigare men bästa alternativet att bredda rabatterna. Egentligen innebar det mest att flytta ut stenkanten och rensa bort gräs och mossa från den delen som nu kom innanför stenkanten. Om jag skall plantera något där senare får jag fylla på med jord. Nu får det vara grus och sten ett tag framåt.
Jag inte bara breddade rabatterna utan jag band ihop mindre rabatter med varandra så att det blev två parallella långa rabatter. De är på lite olika nivå så blommorna i båda kommer att synas.
Det är fantastiskt vad det betydde mycket för utseendet på slänten. Nu plötsligt såg den terrasserad ut och den smala remsan gräs mellan de båda rabatterna såg mycket frodigare och bättre ut. Jag hann också rensa bort mängder av hatade asplöv från slänten och området ovanför den.

Det kändes inte bra att lämna landet när jag kommit igång så bra med vårstädandet i trädgården. Helst hade jag stannat kvar där och fortsatt med resten. Nu får jag glädja mig åt det som är gjort och tänka på att jag hunnit mycket längre än i fjol då det fortfarande var full vinter den här tiden och skulle så förbli i flera veckor framöver.

Här hemma finns ju också en trädgård att ta itu med. Kanske tar jag ett tag med gamla torra perenner senare i dag. Först skall det bli en skön promenad i solen då jag kan studera hur grannarna här uppe gjort med sina växter. Något litet tips kan jag säkert få!
Kvällen skall jag ägna åt att montera de djur jag virkade på landet.

söndag 2 mars 2014

Vinterpläd


Äntligen klar med förra årets julklappar!
I början av december beställde jag garn till den här pläden. Jag hade letat lämpligt garn i en dryg månad och det slutade med att jag beställde på nätet från min vanliga firma. Jag har stickat en likadan som vi har här hemma. Den här skulle en av döttrarna få.

Dagarna gick och inget garn kom. När det var bara en vecka till julafton förstod jag att det inte skulle bli någon julpläd utan en födelsedagspläd. Dottern fyller i början av januari så än fanns gott om tid. Vi skulle till landet över nyår och den tiden där innebär nästan konstant mörker så en så här gedigen stickning skulle verkligen vara bra att ha med sig.

Dagen för resan till landet kom men det gjorde inte garnet. Det fick bli ett annat handarbete.
Födelsedagen kom också och dottern fick ett löfte om en försenad födelsedagspresent.

Efter mail till garnfirman fick jag löfte om att garnet skulle levereras i mitten av januari. Det var för närvarande slut. Jag tyckte nog att det var lite konstigt att de inte meddelat mig detta. Nu fick jag reda på det när jag hörde av mig till dem. De lovade en rabatt för den försenade leveransen.

Mitten av januari kom och även slutet av månaden. Exakt två månader efter att jag skickat min beställning mailar jag igen. Efter en vecka får jag svar att paketet skickats den dagen. Det går ytterligare en vecka utan att jag får något garn. Då mailar jag igen och samma dag får jag ett telefonsamtal där man beklagar men paketet har blivit liggande hos fraktfirman.

Jag har nästan gett upp hoppet om att någonsin få garnet och har sett ut ett annat garn som alternativ. Dottern heter Maria och har namnsdag 28 februari. Då skall pläden vara klar!

Så kommer då SMS:et som meddelar att jag kan hämta mitt paket. Det är 20 februari - nästan precis 2,5 månader efter att jag beställt det! Tala om lång leveranstid.

Stickor och mönster kom snabbt fram. Mönstret är ett Dropsmönster och pläden stickas i rutor som sen sys ihop innan man stickar kanterna runtom.
Trots att jag lagt allt annat arbete åt sidan hann jag inte riktigt klart. Den 1 mars - en dag försenat får Maria sin pläd som hann att bli en julklapps-, födelsedags- och namnsdagspläd innan den blev klar.

Varm är den och själv tycker jag att den är ljuvlig. Hoppas att hon kommer att ha glädje av den för den har hon fått vänta länge på.

fredag 28 februari 2014

Fårfest med massor av idéer

Jag kom alldeles nyss hem från Fårfesten i Kil. Vilken cirkus!
Tänk dig en skola fylld till bristningsgränsen av kvinnor där medelåldern ligger kring 45. Lägg till detta ett antal mer eller mindre uttråkade medföljande män och som krona på verket mängder av utställare och försäljare.
Vi valde att besöka Fårfesten redan när de öppnade på fredagen för då borde det rimligtvis vara lite färre besökare än under helgen. Jag vågar inte tänka på hur det kommer att se ut lördag och söndag!

Trots trängsel och värme var det en upplevelse att se och ta på alla dessa härliga garner. Jag ville ha allt och inte bara garnerna utan fårskinnen, ullen, köttet och korven. Det fanns så mycket vackert och mysigt.

Vi betalade inträdet på 20 kr. Tänk er 20 kr! Jag jämförde med de trädgårdsmässor jag besökt. Där kan inträdet vara tio gånger så högt. Nu fanns det pengar kvar att köpa garn för! Jag njöt av de första rummen och såg massor som jag ville ha. Vad mycket duktiga människor det finns. Kreativiteten är enorm bland alla dessa kvinnor.
Vi trängde oss vidare till nästa rum. Ännu mer vackra garner och ull i alla tänkbara färger. Jag vill ha allt men kan inte bestämma mig för vad jag skall välja. Inga problem, det fanns ju en massa kvar att se.
Vi trängdes, tittade och beundrade tills vi inte orkade mer utan satt oss ner för att ta en kopp kaffe.
Sen var det dags att handla innan den nyintagna energin försvann helt.

Ja, ni kan nog gissa hur det gick. Jag kom hem utan att ha köpt något. Det blev bara för mycket intryck. Nu hoppas jag att hitta precis det jag vill ha när jag besöker min väv- och stickbutik på landet. Jag har bokat tid för ett besök till veckan. Till mina nya mattor behöver jag gröna trasor, massor med gröna trasor och det finns säkert där. Hittar jag något bra garn kan jag ha samvete att köpa det också eftersom jag klarade att hålla i plånboken så bra idag.

Jag hade visserligen inget garn med hem men massor med idéer och intryck. Nu gäller det bara att få klart pläden som nästan är klar.














torsdag 27 februari 2014

Facebook igen

Jag vet att jag skrev ett inlägg för någon månad sen som handlade om att hitta släktingar på facebook.  Då gällde det min mammas släkt och deras historia.

Nu har jag och en kusin suttit och slagit våra kloka huvuden ihop och sammanställt det vi vet om våra fäders historia. Kusinen har jag inte haft kontakt med på många år. Det är inte en släktkär familj direkt som jag kommer från. Men hjälp vad roligt det är att äntligen få kontakt igen! Det är ju syskon och kusiner som har samma arv att dras med. Utseende och humör återfinns i flera släktled.

Av någon anledning hamnade kusinen i en facebook-grupp från den ort våra fäders släkt kommer ifrån. Jag sökte mig till samma grupp eftersom jag tillbringat en stor del av min barndom i den trakten och sen också arbetat där i två år. Jag la upp några foton från en julavslutning i skolan där jag gjorde mitt första år med "egna" elever. Det blev en snabb reaktion och nu har flera elever kommenterat de drygt 40 år gamla korten. För mig som aldrig glömt dess mina härliga eleverna var det som att flytta tillbaka klockan en massa år. Här tillbringade jag det läsår jag jobbat hårdast men där jag också trivdes oerhört bra. Vilka ungar och vilka familjer! När det var dags för utvecklingssamtalen blev jag hembjuden till eleverna istället för att vi skulle sitta i den gamla slitna skolsalen. Många blev de våfflor jag bjöds på. Hade jag kanske berättat vid något tillfälle att våfflor var det bästa jag visste. Här serverades hemlagad mat tillagad av en underbar människa som inte använde halvfabrikat. Här fick jag själv hissa flaggan när det var flaggdagar för någon vaktmästare fanns det inte. När det var dags för skolavslutning slöt hela bygden upp för att vara med på en riktig examen. Hade det inte varit min sista dag i bygden hade jag nog kunnat njuta av allt beröm eleverna och jag fick. Nu rann tårarna istället och det gjorde de de 15 min hem till stan.

Allt detta "poppar upp" nu när jag läser mina gamla elevers kommentarer till bilderna. Undrar om de känner likadant som jag!  Jag har iallafall haft en härlig eftermiddag tack vare Facebook!

måndag 27 januari 2014

Gråvär`- vävvär´

Vädret lockar inte till någon längre utevistelse. Visserligen blev det en lång promenad på förmiddagen men den planerade promenaden till stan "blåste inne". Det är bara några grader kallt men gråväder och blåsigt.
Jag valde istället att börja väva mina panelgardiner. Igår gjorde jag klart för att börja väva men kunde inte bestämma mig för vilket inslag jag skulle ha. Jag har tre att välja på: blekt lin, oblekt lin och samma gröna bomull som det är i varpen. Igår lutade jag åt det blekta linet men när jag kollade i dagsljus tyckte jag att det oblekta var snyggare. Den gröna varpen blev tydligare och inte pastellfärgad som den blev med vitt.

Nu har jag börjat väva och allt fungerar perfekt. Det är nästan för bra för att vara sant. Någon felträdd tråd eller kant som inte håller brukar det väl alltid vara. Sånt som gör att man lär känna väven bättre. Jag är väldigt nöjd och försöker att sitta vid väven en halvtimma då och då under dagen. Längre tid resulterar i ryggont och det vill jag undvika.

Väven är på nio meter och köksgardinerna vill jag sätta upp till påsk. Resten av väven skall bli rutiga gardiner till köket på landet. Där skall det vara det gröna bomullsinslaget som skall vävas så att det bildas rutor.

Nu gör det inget att vi tydligen får vänta på sol och vackert väder. I vävstolen skiner solen alltid (tack vare en bra lampa).










söndag 26 januari 2014

Oleander

Lyckan är stor när min oleander äntligen slår ut med sin första blomma. Jag köpte den som en liten planta på Lidl för ett och ett halvt år sedan. Redan första sommaren hade den en massa knopp men de ramlade av allihop. Sen har den haft knoppar hela tiden samtidigt som den växt väldigt mycket. Inte en enda knopp har utvecklats så att jag kunnat se hurdan färg blomman kunde få. Men strax före jul, när jag gett upp hoppet, hittade jag två knoppar som satt fart att växa. För fjorton dagar sedan kunde jag se färgen.

Jag letade bilder på nätet och hittade en hel del med enkla blommor. Det var vad jag väntade mig att det skulle bli på min planta också. Jag blev ordentligt överraskad när jag kollade växten i morse och hittade den här blomman.

 En blomma väl värd att vänta på! Att den blommar mitt i mörka vintern är ytterligare ett plus!

tisdag 21 januari 2014

Så föll jag direkt!

En kort stund i trädgårdscentret för att köpa en födelsedagspresent till min kära gamla kollega och jag föll direkt! Jag som lovat mig själv att INTE köpa fler pelargon- eller fuchsiaskott står där i kassan med tre pelargoner och en fuchsia. Pelargonerna är en sorts mörkt röda kaskadpelargoner som jag älskar och fuchsian en sån där maffig sort som jag egentligen inte tycker om alls. Ändå hamnade den där i korgen.

Nu står de nere på diskbänken och väntar på en plats i fönstret bland alla pelargoner som skall beskäras under helgen. Då får jag massor med nya skott att hitta plats åt. Snart blir det att plocka fram ytterligare en växtbelysning så att de nya växterna får bra förutsättningar för att klara de månader som återstår innan det blir dags att flytta ut.





måndag 20 januari 2014

Irriterad

Hemma efter några snöiga dagar i Sälen skall jag så äntligen få åka skidor på hemmaplan. Vi bor fantastiskt med skogen bara ca 100 m från huset. I den skogen har vi haft de mest fantastiska skidspåren man kan tänka sig. Det har funnits rundor från 1,5 km och upp till 5 km. Från de spåren har jag ofta åkt vidare till golfbanan och de spår som finns där eller till det välpreparerade milspåret som går från orienteringsklubbens stuga. Det har alltså funnits massor av alternativ. Vi bor alltså perfekt för mig som älskar skidåkning!

Så här var det åtminstone fram till för 10 år sedan. Efter några år med dåliga snövintrar verkar de boende i vårt område ha glömt det där med att inte gå i skidspår. Nu går man, cyklar och rider hej vilt så fort någon
spårat för skidåkning.

Så här brukar det gå till: Man gör ett bra skidspår vid ena sidan av vägen, en ca 3 m bred gammal väg som nu används som promenadväg.
Någon anser att det är perfekt att slippa snöpulsa när man rastar sin hund och väljer att gå i skidspåret.
Då spårar man upp ytterligare ett spår på andra sidan av vägen.
Perfekt tycker det par som tillsammans rastar sin hund. Nu kan vi gå i bredd.
Det finns som tur är plats för ytterligare ett spår. Visserligen får man en hel del kvistar i ansiktet här långt ut på kanten men vad gör man inte för att få åka i bra skidspår.
Det spåret väljs av hunden eller av ryttare som rider flera i bredd. Inget hindrar att man går i även detta spår.
Nu är vägen inte bred nog för ytterligare ett försök att få till ett fungerande skidspår.

Jag har iallafall gett upp och väljer att promenera med mina skidor de ca 700 m till anslutningen till de spår som är preparerade så hårt att en promenerande inte förstör dem alltför mycket. Vägen dit är en mycket välhållen gångväg med bra plogning och den är är mycket välsandad. Den går genom skogsområden där en hund mycket väl skulle kunna rastas.

Varför duger inte den vägen för hundägarna? Varför måste de ut i skogen och förstöra våra skidspår? Det är bara snö några få veckor om året. De veckorna skulle skidspåren kunna vara fredade. Det fungerade ju förr då det fanns många fler hundägare i vårt område. Har man helt glömt det där med att visa hänsyn?

Det är iallafall fantastiskt att det är snö nog för att åka skidor några veckor även i år.










lördag 11 januari 2014

What does the fox say?

Ja vad säger räven egentligen? Jag vet inte och det är alltför sällan jag kommit så nära en räv så att jag kunnat höra vad den sa. Visserligen hade en kompis en räv i ett hägn när jag var liten. Pappan i familjen var jägare och hade hittat den lilla rävungen alldeles ensam och hungrig i skogen. Kanske hade mamman blivit överkörd eller skjuten. Han tog med den hem och placerade den i den tomma hundgården. Där satt den och säg olycklig ut var gång jag gick förbi den. Som tur var blev den inte långvarig där. Efter några månader släppte man den lös. Inte vet jag om den hade stora chanser att klara sig ute i den vilda naturen men det kändes bra att den inte satt där med sina sorgsna ögon och tittade på oss.
Nästa räv var en kull ungar som fötts av en skabbsmittad mamma. De bodde i en grusås inte långt från vår stuga och när mamman blev allt sämre sökte de mat i närheten av hus. Oss besökte de några gånger. Jag undrar allt om de klarade av att hitta tillräckligt med mat och om de klarade sig från skabbsmittan. Det är inte sannolikt.
Sen har det mest varit från bilen jag lyckats komma nära rävar. Ungarna kan vara riktigt orädda och så länge man är kvar i bilen fortsätter de att leka även nära en stillastående bil.

I höstas hörde jag den norska gruppen som sjunger om rävar. Några gånger lyssnade jag på sången och visst var den rolig. Jag förstår varför den blivit populär.

När jag bläddrade i det senaste numret av "M by M", en härlig tidning med massor av nya och roliga stickbeskrivningar, hittade jag flera roliga modeller med rävar. Rävarna har alltså även hamnat bland stickmönstren. Jag förälskade mig genast i en liten flickklänning. I min familj finns inga små flickor men som tur är har jag "tillgång" till några "gudbarnbarn" i precis rätt ålder. Nu har jag stickat en klänning till den äldre och en overall till den yngre flickan. Mitt yngsta barnbarn är en pojke och till honom har jag stickat en tröja. Alla plaggen med olika rävar på.
Jag vet fortfarande inte vad räven säger men några härliga veckor har jag haft med min stickning. Så här ser
resultatet ut.