onsdag 25 september 2013

Frost

Så var den här - den så hatade första frostnatten. Hatad samtidigt som jag ändå längtat efter den. Blandade känslor alltså!
Hatad för att den alltid kommer när allt är som vackrast. Nu är mina sommarblommor äntligen i full blom och perennerna har fortfarande mycket kvar att ge. Medelhavsväxterna mår bra och har växt massor under sommaren. Nu måste de in i den torra värmen. Sommarblommorna kommer inom några dagar att förvandlas till en sörjig massa och perennerna går i vila.
Nästan alltid kommer efter de här första frostnätterna en lång tid med varma nätter men då är det redan försent! Då har höstandet tagit fart. Trädgårdarna har rensats från sommarblommor och krukorna tagits in.

Jag har ändå längtat efter en frostnatt. Det finns en växt som behöver frosten för att kunna plockas. Tranbäret får sin sötma och smak av den här första frosten. Visst kan man lägga dem i frysen men att gå på en frysen myr har verkligen en viss tjusning. Blåbärs- och mjölonriset har fått sina höstfärger och hjortronbladen är alldeles gröna medan lingonriset har kvar sin djupgröna färg. Luften är krispig och klar och fingrarna alldeles kalla.
Där kan man hitta dem, de små röda bären som gömmer sig bland alla blad. Det känns som om de också fryser och vill krypa ner i den värmande mossan. Du behöver hitta ett bär för att sen lättare se resten. Jag har aldrig fattat hur vissa människor kan plocka litervis med tranbär. Själv vandrar jag i timmar och får i bästa fall ihop en halv liter. Kanske är det så att här i de södra delarna av landet har vi inte särskilt mycket tranbär. Jag vet inte för jag har inte plockat någon annanstans.

Nu kan jag alltså börja leta tranbär. I vår lilla mosse utanför huset i stan finns det bär det vet jag. Runt stugan i skogen finns många mossor men de bären får vänta minst en vecka på att bli plockade.

Tranbären är de sista bären för året. Sen är hamstrandet över och då återstår bara att njuta av årets skörd. En fantastisk skörd har det blivit och mycket läckert finns i frys och kyl. Det är bara att njuta och tänka på kommande skördar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar