onsdag 11 september 2013

Lingonröda tuvor

Finns det några vackrare bär än lingon? Jag tycker att de är så fina där de lyser upp i den annars så gröna skogen. De bara finns där för att plockas. De lockar oss att böja oss ner, repa av en "klase" och stoppa i munnen. Törstsläckare när du är trött och törstig under svampturen, energigivare när du inte orkar uppför den sista backen i träningsspåret och härligt syrliga när du längtar efter nåt sött! Plötsligt är sötsuget borta och du fortsätter äta av de sura lingonen.

I höst har jag plockat massor med lingon. De finns där alldeles utanför den "organiserade" tomten. Bland alla blåbär finns det en hel del lingon som man inte tänker på förrän blåbärsriset börjar tappa sina blad. Under de dagar jag är här i skogen plockar jag ungefär två liter om dagen de dagar det inte regnar. Det har blivit många liter eftersom regndagarna går att räkna på ena handens fingrar, ja inte ens så många har det varit.

Nu är frysen nästan full. Jag har kokat sylt och sen fryst in många liter för att koka senare. För många liter men de kan vara bra att ha om det blir ett dåligt lingonår nästa år.
Nu måste jag hitta andra sätt att göra av med de lingon jag inte kan låta bli att plocka. Det blir internet som får bli räddningen. Där kan man hitta massor med recept med lingon.
Igår bakade jag lingonrutor. Det är ett jättebra recept som jag hittade på Radio Väst.

Lingonrutor med havreströssel

4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 tsk bakpulver
Blandas i en bunke.
Finfördela 150 g smör i blandningen
Vispa ihop ett ägg lite och blanda ner det.
Bred ut "smeten" i en långpanna, ca 20x30 cm
Bred ut 2 dl lingonsylt över detta.

Gör strösseln av
1½ dl havregryn
3-4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smält smör

Fördela strösseln överst och sätt in kakan i ugnen, 200 grader ca 15 minuter. När kakan svalnat skär du den i rutor.

Kakorna är farligt goda, syrliga och samtidigt söta. Sen känns de nästan lite nyttiga, vilket de naturligtvis inte är!

Idag har jag kokat lingondricka. Jag hade inget recept utan gjorde som vanlig saft. De här mängderna använde jag:

5 l lingon kokade jag med ca 2,5 l vatten i ca 10 minuter.
Sen lät jag saften rinna av i ca 25 minuter.
Jag hällde tillbaka saften i kastrullen och tillsatte ca 6 dl socker. Saften fick koka upp och jag tog bort skummet så gott det gick.
Mängden socker beror helt på hur söt man vill ha drickan.
Det blev ungefär 3,5 l dricka. Den behöver spädas när den skall serveras.

Jag kommer nog att koka ytterligare en sats saft. Då funderar jag på att smaksätta den med kanel. Då låter jag kanelen koka med i första koket och när drickan silas hamnar den bland bären.

Nu fortsätter jag att leta lingonrecept. Än finns det massor av bär kvar i skogen och inget regn i morgon iallafall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar