tisdag 1 september 2015
Regn!
Idag regnar det och plötsligt infinner sig lusten att baka och pyssla inne. Den känslan har inte varit vanlig i sommar. Som tur var plockade jag en massa lingon i går och mosade några liter för att göra lingondricka.
Den är så enkel att göra att man egentligen inte behöver något recept. Så här gjorde jag:
Dag 1. Jag mosade ca 4 l lingon med hjälp av min stavmixer. Sen blandade jag ca 20 g citronsyra med lite vatten och när citronsyran löst upp sig blandade jag detta i lingonröran. Som avslutning hällde jag i drygt 5 dl vatten och rörde om ordentligt. Jag täckte bunken med plastfolie och ställde den kallt ett dygn.
Dag 2. Massan hälldes i en saftsil och fick rinna av tills det bara droppade lite då och då. För att det skulle gå lite fortare skrapade jag med en sked runt kanterna i massan.
Som avslutning rörde jag i 4-5 dl socker. Jag smakade av för att drickan skulle få lagom syrlighet. Kanske vill du ha den sötare? Rör tills sockret löst sig. Sen är drickan klar.
Jag har längtat efter skrädmjölsdrömmar i sommar men inte orkat ta itu med småkaksbak. Receptet på drömmarna hittade jag på skrädmjölspaketet. Skrädmjöl är ett rostat havremjöl som tillverkas av Stöpafors kvarn i Värmland. Jag vet inte om man kan hitta det utanför Värmland men där är det rätt lätt att hitta. Vanligtvis köper jag det i någon ICA-affär. Jag bakar en hel del av det och träffade på mjölet första gången när jag bjöds på den värmländska rätten nävgröt för nästan 50 år sedan.
Eftersom jag kokat lingonsylt i veckan tänkte jag baka en lingonkaka. Jag hittade det här receptet i "Smaka på Värmland". En bok som inspirerar mig mycket. Här kommer receptet:
Du behöver: 3 dl mjöl, 2 msk socker, 125 g rumsvarmt smör, 1 äggula till bottnen.
Fyllningen: 3 ägg, 2 dl socker, 2 dl grädde, 2 msk mjöl, 1 tsk vaniljsocker, 2 tsk kanel, 1 tsk torkad ingefära, 1 dl lingonsylt
Börja med att göra bottnen. Blanda ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och knåda ihop till en deg som du trycker ut i botten av en form med löstagbar botten. Ställ kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och undervärme. Vispa ägg och socker, tillsätt grädde under omrörning. Blanda alla torra ingredienser och sikta i äggblandningen. Rör i lingonsylten med träslev.
Häll över bottnen och grädda i ca 40 min.
Servera gärna med lättvispad grädde.
I morgon fortsätter jag med lingon. På verandan står en hink med orensade lingon. Så småningom skall lingonen kokas till sylt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar