Så här efter jul och all julmat finns det en massa rester att ta hand om. Jag försöker verkligen att ta vara på resterna och att undvika att slänga det som är ätbart.
Våra frysar är oftast fulla. Efter sommar och höst med alla bär som ligger i frysarna i form av sylt och hela bär och så kantarellerna gäller det att hitta plats för det som behöver in i frysen. De hål som uppstått under tiden fram till jul fylls snabbt av den julmat som jag förbereder.
Nu finns det lite plats för matbröd igen och då försöker jag baka men jag vill också äta upp sånt som blivit liggande länge. Igår hittade jag en julkorv och ett paket vildsvinsfärs som borde tas omhand. I grönsakskassen fanns en del rotfrukter som började bli lite "trötta".
I går lagade jag en rotfruktsgratäng av morötter, potatis, purjo och rödkål. Jag förkokade morötter och potatis som jag skurit i rätt stora bitar. På slutet la jag i purjo och kål. Allt fick rinna av innan jag la grönsakerna i en form med lite olja i botten. Övrig vätska var knappt en dl grädde och lite mjölk . Över allt strödde jag ströbröd och sen gräddade jag i 200 grader tills morötterna kändes färdiga.
Till gratängen serverades julkorven.
Idag var det dags för färsen. Vi äter inte mycket kött längre och jag är så glad över vildsvinsköttet jag kommer över. Gott är det och det känns så bra att äta kött som kommer från dessa djur som lever av det som finns i skogen (och i en del trädgårdar). Hittills har vi klarat oss undan besök av dem och ändå kommer köttet vi äter från djur som skjutits bara några hundra meter från stugan.
Nu var det alltså sista köttet för den här gången. Det är bara att hoppas att vi får möjlighet att köpa mer kött snart. Men det är djur som är svåra att få korn på. De som jagar får sitta många timmar för att skjuta ett djur.
Jag blandade färsen med kantareller som jag kört i mixern till små bitar. Jag gjorde som jag normalt gör när jag gör köttfärsbiffar. Havregryn, havremjölk, salt, peppar, ett ägg får vila en stund innan jag rör i köttfärsen. Efter att ha provstekt ett smakprov tillsatte jag lite potatismjöl för att få biffarna att hålla ihop.
När jag brynt biffarna lägger jag dem i en kastrull för att eftersteka tillsammans med lök som jag låtit steka lätt och häller på lite grädde plus lite svampbuljong.
Till biffarna serverade jag morötter, potatis och lingonsylt.
Nu finns några små öppningar i frysen. I morgon ska vi veckohandla så då kommer de att fyllas igen. Nu saknar jag fisk så det får bli några paket fryst fisk. Varför inte lite steksill också. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar