I skafferiet stod det en påse Manitoba Cream från Ramlösa. Jag tror att påsen stått där i nära ett halvår så det var verkligen på tiden att jag använde mjölet. På påsen fanns ett recept på baguetter och det var ju nåt som passade in på mindre nyttigt och lättlagat. Som vanligt kunde jag inte följa receptet helt utan gjorde om det lite.
Nu är brödet avsmakat och godkänt så då tycker jag att jag kan dela med mig av receptet. Jag bakade dubbel sats och mjölet räckte inte riktigt så jag använde vanligt vetemjöl till de sista decilitrarna och utbakningen.
Det här behöver du:
25 g jäst
6 dl ljummet vatten (jag tog 5 dl vatten och 1/2 dl olivolja)
2 tsk salt
Ca 12 dl Manitoba cream
jag la till gröna oliver och en liten burk blåmögelost
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, salt, färskost och oliver.
Rör om så att ost och jäst löser sig.
Tillsätt mjölet lite i taget. Degen skall vara lite lös men "hanterbar".
Arbeta degen i minst 10 minuter.
Låt degen jäsa i minst en timma.
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Dra ut delarna och vrid dem. Placera alla fyra på samma plåt och låt jäsa i ca 20 minuter.
Pensla med vatten och strö över lite flingsalt.
Grädda i ca 15 minuter långt ner i ugnen. Sänk till 150 grader och fortsätt grädda ytterligare ca 20 minuter.
Låt svalna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar