söndag 8 januari 2017

Surdegslimpor och Nytomtakakor

Efter några dagars "stiltje" kände jag för att baka lite. Jag riktigt längtade efter att känna doften av nybakat matbröd och hade två påsar "surdegslimpor med solrosfrön" i skafferiet. Förra gången jag bakade av just den sorten blev brödet hårt på ytan och degigt inuti så de påsarna har blivit liggande. Dagens limpor blev perfekt både inuti och på ytan.
Jag bakar ibland av färdiga mjölblandningar eftersom det är tråkigt att ha en massa olika fröer och mjölsorter hemma. Innan jul rörde jag ihop resterna av solrosfrön, pumpafrö och linfrön som legat över sommaren med cocosfett som blev kvar när jag gjort ischoklad. Det blev godis till fåglarna till jul och så slapp jag nästan tomma påsar som jag inte visste hur länge de legat i skafferiet.

Efter ett föredrag på biblioteket före jul då Lena Sewall (bl.a. matskribent) berättade om sin nya bok "En bit Värmland" kunde jag inte motstå den utan köpte mig en i julklapp. Ett köp jag verkligen inte ångrar. Jag har snart läst ut den nära 300 sidor tjocka boken och har hittat så många spännande recept. En del känner jag igen från min mor men många är helt nya för mig. Jag kommer att prova många av dem och idag fick det bli Nytomtakakor som min mor kallade skurna havrekakor. En enkel men mycket god liten kaka som bara innehåller 4 ingredienser. Många av recepten har få och vanliga ingredienser och det gillar jag verkligen för då kan man själv göra små förändringar genom att tillsätta olika smaker.

Här är receptet på Nytomtakakorna
1 kkp smält smör (1½ dl)
1 kkp socker (1½ dl)
3 kkp havregryn(4½ dl)
1 knivsudd vetemjöl (1 msk)

Blanda alla ingredienserna och tryck ut till en knapp cm tjock kaka. Jämna till kanterna. Jag använde en 20x30 cm form med bakplåtspapper i. Gör man dubbel sats är det lagom med en ugnsplåt.
Grädda tills kakan har en gyllenbrun färg i 175-200 grader. Det tog ca 15 minuter för mig.
Låt svalna lite och skär sen kakan i så stora bitar som du vill ha.

Min mor förgyllde kakorna genom att droppa smält blockchoklad över kakan innan hon skar den. Själv tänker jag smaksätta den med lite ingefära nästa gång jag bakar den.

Vem vet, kanske blir det mer bakat i morgon. Jag är lite sugen på limpor jag hittat i boken. Först måste jag bara hitta plats i frysen för här går det inte åt speciellt mycket bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar